Cancelarul austriac Sebastian Kurz afirmă că este deschis unei noi coaliţii cu extrema dreaptă

Sebastian Kurz, lider al Partidului Popular Austriac şi ministru de externe al Austriei. (John Macdougall/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.07.2019

O nouă coaliţie guvernamentală între conservatorii săi şi Partidul Libertăţii, de extremă dreaptă, (FPO) ar putea fi o opţiune după alegerile anticipate din septembrie, a declarat fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, într-un interviu marţi.

Coaliţia lui Kurz cu Partidul Libertăţii, lansată în decembrie 2017, a căzut în mai, după ce liderul FPO, Heinz-Christian Strache, a fost înregistrat video în timp ce se oferea să intermedieze contracte cu statul la o întâlnire cu o femeie care ar fi fost nepoata unui oligarh rus.

Kurz a încercat să rămână în fruntea guvernului, care devenise minoritar, dar parlamentul a determinat căderea guvernului său motivând că trebuia să îşi asume o parte din vină pentru scandal, deoarece adusese la putere extrema dreaptă.

De atunci, Austria este condusă de un guvern provizoriu de tehnocraţi până la alegerile parlamentare programate pentru 29 septembrie.

"Practic, nu exclud nicio opţiune privind construirea unei coaliţii", a declarat Kurz pentru radioul public ORF. El a spus că exclude posibilitatea ca fostul ministru de Interne Herbert Kickl să facă parte din noul cabinet.

„Dacă ar trebui să conduc din nou un guvern şi ar trebui să guvernez din nou cu Partidul Libertăţii, atunci, din punctul meu de vedere, Herbert Kickl nu poate fi ministru”, a spus Kurz la postul de televiziune Oe24.

Partidul Popular al lui Kurz este considerat favorit în sondajele actuale.

Cu toate acestea, campania sa a avut probleme din cauza rapoartelor mass-media locale, apărute începând cu 20 iulie, conform cărora unul dintre asistenţii lui Kurz a luat cinci harddiskuri cu date de la cancelarie ducându-le la o companie privată pentru a fi şterse, la doar câteva zile după ce videoclipul cu Strache a devenit public şi cu puţin timp înainte ca guvernul lui Kurz să cadă.

Conform legislaţiei austriece, un guvern care pleacă trebuie să predea documentele arhivei federale, care decide ce se întâmplă cu acestea.

Kurz a declarat, marţi, că asistentul său a făcut o „greşeală”, dar că a vrut să protejeze doar unele date sensibile fără legătură cu cazul.

El a declarat pentru Oe24 că nu ştie exact ce era pe discuri, dar că probabil erau „informaţii irelevante” şi „documente sensibile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor