Câmpuri electromagnetice artificiale vs. naturale. De ce Wi-Fi, Bluetooth şi telefoanele mobile sunt dăunătoare pentru celule

Router
Router (Getty Images)

Pe măsură ce continuă să apară cazuri misterioase de sindrom de microunde, există tot mai multe îndoieli cu privire la daunele provocate de 4G, 5G şi alte câmpuri electromagnetice (CEM). Însă mulţi oameni nu ştiu că CEM este un element esenţial de care are nevoie corpul nostru, la fel ca apa şi aerul.

Ce este mai exact radiaţia electromagnetică?

Radiaţia electromagnetică, cunoscută şi sub numele de câmpuri electromagnetice sau CEM, este una dintre cele patru forţe fundamentale ale naturii, alături de gravitaţie, forţa nucleară puternică şi forţa nucleară slabă. Este o "forţă" invizibilă care există pretutindeni, creată de sarcini electrice şi unde magnetice.

CEM cuprind toate formele de lumină şi de viaţă (pdf). Oamenii emit şi ei radiaţii electromagnetice, cum ar fi căldura, care poate fi detectată cu ajutorul camerelor cu infraroşu.

Există diferite tipuri de CEM.

CEM cu frecvenţe mai mici decât spectrul de lumină vizibilă sunt radiaţii neionizante. Aceste CEM includ electricitatea din liniile electrice, radiaţiile de radiofrecvenţă (inclusiv radiaţiile cu microunde) şi radiaţiile în infraroşu.

Radiaţiile neionizante sunt considerate, de obicei, sigure pentru oameni, deoarece nu pot elimina electronii din atomii şi moleculele care alcătuiesc celulele. Îndepărtarea electronilor provoacă oxidare, ceea ce expune celulele la riscul de cancer.

Pe de altă parte, radiaţiile ionizante, CEM cu frecvenţe mai mari au mai multă energie şi pot elimina electronii. Printre acestea se numără luminile ultraviolete, razele X şi razele gamma. Expunerea prelungită la acestea poate duce la cancer.

Nocivitate în alt mod

În ceea ce priveşte CEM "sigure", cercetările sugerează că CEM de radiofrecvenţă - care sunt adesea produse de om - ar putea fi capabile să provoace efecte adverse asupra sănătăţii chiar şi fără eliminarea electronilor.

CEM de radiofrecvenţă, cel mai frecvent emise de telefoane, Wi-Fi, dispozitive electronice inteligente, dispozitive Bluetooth şi televizoare, afectează vibraţia particulelor încărcate din interiorul corpului, determinându-le să îşi schimbe traiectoria.

Profesorul emerit Martin Pall, de la Universitatea de Stat din Washington, susţine teoria conform căreia aceste câmpuri pot modifica mediul electric din jurul canalelor de calciu activate prin tensiune care se află pe suprafeţele celulare. Canalele se pot deschide apoi, provocând un aflux brusc de ioni de calciu.

Acest lucru poate duce la stresul oxidativ în interiorul celulelor şi poate provoca deteriorarea ADN-ului, leziuni celulare, inflamaţii, moarte celulară şi alte patologii asociate.

Pall a avansat această teorie după ce a observat că medicamentele care blochează aceste canale de calciu activate prin tensiune ar putea, de asemenea, să blocheze activitatea CEM. Studii ulterioare pe celule au arătat că CEM pot atât inhiba cât şi activa canalele de calciu deschise la tensiune, ceea ce ar afecta o gamă şi mai largă de activităţi celulare potenţiale.

Pe de altă parte, CEM naturale, cum ar fi focul şi lumina, generează în primul rând efecte termice şi deteriorează organismul prin căldură.

"Vorbim despre două lucruri aproape complet diferite", a spus Pall.

CEM artificiale vs. CEM naturale

1. CEM artificiale sunt polarizate, au un impact mai robust

Polarizarea este o diferenţă crucială între CEM naturale şi CEM artificiale.

CEM de radiofrecvenţă sunt polarizate. Acestea pot avea un efect biologic mai substanţial, deoarece toate undele lor electromagnetice se deplasează într-o orientare uniformă.

"Ele se comportă practic ca un singur obiect", a explicat Pall.

În schimb, CEM care apar în mod natural radiază energie neuniformă care se anulează în esenţă. De exemplu, focul emite căldură şi lumină în toate direcţiile, distribuind CEM în mod egal în jur.

2. CEM naturale pot avea efecte vindecătoare, sunt esenţiale pentru organism

Unele CEM naturale pot chiar să vindece corpul uman.

Descărcările globale de fulgere produc CEM oscilante în atmosfera Pământului, cunoscute sub numele de rezonanţe Schumann. Frecvenţa undelor creierului uman este foarte bine corelată cu rezonanţele Schumann, iar terapeutica care utilizează aceste rezonanţe s-a dovedit a fi benefică în ceea ce priveşte somnul. Unii oameni de ştiinţă suspectează că boala spaţială (pdf) pe care o resimt astronauţii în spaţiul cosmic ar putea fi legată de această privare de rezonanţe Schumann.

Lumina soarelui generează, de asemenea, CEM benefice, cum ar fi lumina infraroşie, care îmbunătăţeşte funcţia mitocondrială şi ajută la stimularea ritmului circadian.

"Noi [oamenii] suntem de fapt fiinţe electromagnetice. La fel cum există nutrienţi esenţiali, există frecvenţe esenţiale de care avem, de asemenea, nevoie", a declarat, pentru The Epoch Times, profesorul Magda Havas de la Universitatea Trent.

Urechile umane nu pot auzi aceste impulsuri, dar corpul răspunde la ele.

Dispozitivele terapeutice care emit CEM pulsate, imitând impulsurile naturale, au fost folosite pentru vindecarea oaselor şi pentru îmbunătăţirea fluxului sanguin. Stimularea cerebrală transcraniană (TMS) este o terapie care eliberează impulsuri magnetice tranzitorii în creier şi a fost utilizată pentru tratarea bolilor mintale.

3. CEM-urile de telecomunicaţii pulsează, provocând daune

În timp ce CEM naturale eliberează unde netede şi continue, majoritatea undelor CEM de radiofrecvenţă sunt neregulate, pulsatorii şi potenţial dăunătoare (unii CEM de radiofrecvenţă, cum ar fi radiourile analogice, emit unde continue care sunt potenţial mai puţin dăunătoare).

"Este ca zgomotul faţă de muzică", a spus doamna Havas.

Studiile privind potenţialele probleme de sănătate legate de radare, care emit frecvenţe radio pulsatorii, au început să apară la mijlocul anilor 1900. Un raport privind personalul militar care a lucrat cu radarele a constatat că aceste persoane au tendinţa de a avea niveluri mai scăzute de celule imunitare circulante, cu semne de deteriorare a celulelor şi a ADN-ului.

Expunerea accidentală şi supraexpunerea la radare au făcut ca lucrătorii militari să se plângă de dureri de cap, greaţă, oboseală, stare de rău şi palpitaţii, care nu pot fi determinate în mod concludent ca fiind legate de anxietate.

Expunerea la 2G, 3G, 4G şi Wi-Fi a fost, de asemenea, asociată cu stresul oxidativ, inflamaţia, deteriorarea celulară şi moartea celulelor în studii pe celule animale şi umane (pdf).

Aceste telecomunicaţii sunt "ca şi cum [am asculta] un ciocan pneumatic", a spus dna Havas.

Ele folosesc impulsuri pentru a transmite date către telefoane mobile, dispozitive cu Wi-Fi şi dispozitive Bluetooth. Deoarece aceste dispozitive trebuie să verifice în mod constant dacă există conexiuni cu antenele, turnurile de telefonie mobilă şi routerele Wi-Fi din apropiere, CEM pulsatorii sunt trimise 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

Puterea impulsurilor poate varia în funcţie de activitatea de telecomunicaţii. Atunci când semnalele de reţea sunt slabe sau când efectuăm apeluri telefonice în interiorul lifturilor, puterea impulsurilor creşte.

Impulsurile mai puternice nu înseamnă neapărat un rău mai mare.

"Studiile au arătat că o anumită gamă de impulsuri mai intense produce efecte biologice maxime", a declarat Pall.

Cu toate acestea, cu cât sunt mai multe impulsuri trimise, cu atât este mai mare probabilitatea unor potenţiale efecte biologice. Reţelele cu frecvenţă mai mare, cum ar fi 5G şi 4G, produc mai multe impulsuri decât 3G şi 2G.

Standardele actuale ale industriei sunt "irelevante" din punct de vedere biologic

Conform standardelor industriei, corpul nostru nu trebuie să depăşească o expunere de 1,6 waţi pe kilogram, calculată ca medie pe 1 gram de ţesut, pe o perioadă de 30 de minute. Acest standard de siguranţă stabilit de Comisia Federală de Comunicaţii din SUA (FCC) a rămas neschimbat din 1996.

Totuşi, cei mai mulţi utilizatori de smartphone-uri depăşesc deja acest standard de siguranţă zilnic prin păstrarea telefoanelor în buzunare, purtându-le în sutien sau ţinându-le lângă urechi în timpul convorbirilor.

În plus, a spus Pall, standardul actual al FCC, care ia în considerare intensitatea medie pe parcursul a câteva minute, este irelevant pentru biologie.

Deşi valorile intense specifice ale CEM pot dura doar câteva nanosecunde, acestea pot avea totuşi efecte biologice semnificative, a subliniat Pall. Având în vedere această caracteristică, este mai important să se determine vârfurile de intensitate decât valorile medii.

Este ca şi cum ai spune că un glonţ nu este mortal dacă îi faci o medie a forţei sale pe o jumătate de oră, a spus el.

Pentru a explica ideea, Pall a dat următorul exemplu: "Te duci la agenţia de reglementare şi spui: 'Mi-e teamă că voi fi împuşcat de o puşcă de mare putere' iar răspunsul lor este: 'Oh, nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa asta. Pentru că, dacă faci media forţelor asupra corpului tău pe o perioadă de şase minute sau de 30 de minute, intensitatea medie scade la un factor de 100 de milioane sau mai ştiu eu ce, aşa că nu are cum să facă ceva'".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură