Campania "O şansă caldă": Persoanele fără adăpost vor primi hrană. Cum vor fi ajutate pe viitor
alte articole
Mai multe echipe de voluntari de la Şcoala nr. 17 "Pia Brătianu" şi Şcoala Internaţională “Mark Twain” din Capitală vor distribui, în perioada următoare, hrană pentru oamenii străzii.
Campania ,,O şansă caldă”, desfăşurată Asociaţia Şansa ta, în parteneriat cu Asociaţia Studenţească Amicus, continuă şi în 2013. “Avem 50 de voluntari din şcoli şi studenţi care vor merge să împartă hrană pentru persoanele fără adăpost, în mai multe etape. Tot ei ne-au ajutat şi la campania Zâmbetul din cutie, când am împărţit cadouri la 5.000 de copii defavorizaţi din ţară, de Crăciun”, a declarat, pentru Epoch Times, Gabriel Ciubotaru, preşedintele Asociaţiei Şansa ta.
Persoanele care doresc să doneze bani sau alimente pentru oamenii străzii o pot face la sediul asociaţiei, urmând ca hrana care nu poate fi folosită direct de cei fără adăpost, cum ar fi uleiul sau făina, să ajungă la oameni săraci.
Campania ,,O şansă caldă” s-a desfăşurat şi iarna trecută, când aproximativ 500 de persoane fără adăpost - micuţi, tineri, familii cu copii şi persoane în vârstă – au primit alimente, îmbrăcăminte şi cadouri.
În 2013, sunt avuţi în vedere mai ales copiii străzii şi persoanele fără adăpost.
“Dorim ca aproximativ 400 dintre aceşti oameni sărmani să beneficieze, în perioada ianuarie-februarie 2013, când temperaturile sunt foarte scăzute, de sandvişuri şi ceaiuri calde. Se va merge în zonele Gara de Nord, Basarab şi alte locuri din Bucureşti unde se adăpostesc aceştia. În urma campaniei din 2012, multe persoane fără adăpost au ieşit din canalele bucureştene, disperate după ajutor. Apelăm, aşadar, la generozitatea dumneavoastră pentru a putea cumpăra pâine, unt, caşcaval, ceai instant, dulciuri, zahăr, lanterne, etc.”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Şansa ta.
Obiectivul proiectului umanitar este de a motiva persoanele cu posibilităţi să facă donaţii cu ajutorul cărora vor fi ajutate persoanele defavorizate, fără adăpost.
Adăposturi pentru oamenii străzii
Ajutorul pentru oamenii străzii va continua în perioada următoare, când cei de la asociaţie vor să le asigure un adăpost celor fără casă. “Vrem să aducem mai multe containere pe care le vom amplasa probabil în zona podurilor. Ne gândim la un proiect în colaborare cu primăria şi cu ajutorul primit de la o echipă de olandezi. Vom selecta persoanele care vor fi cazate în containere pentru a le putea oferi consiliere şi ajutor pentru reintegrarea în familie sau găsirea unei soluţii astfel încât acestea să nu mai stea pe străzi. Partea cea mai importantă la acest proiect este asigurarea finanţării, având în vedere că un container costă aproximativ 2.000 de euro”, a afirmat Gabriel Ciubotaru.
Într-un container pot fi cazate cinci persoane, iar în zonă ar putea fi amenajate duşuri şi o bucătărie, pentru ca oamenii să poată fi hrăniţi.
“Decât să stea pe stradă şi să dea în cap la oameni, mai bine să se adăpostească la noi. Vom începe cel mai probabil cu un proiect-pilot, cu şase containere, şi apoi îl putem extinde. Ar trebui aplicat şi în România sistemul din alte state, unde oamenii străzii primesc de la primărie adăpost, hrană şi îmbrăcăminte şi sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii. În prezent, în Bucureşti sunt 5.000 de oameni care trăiesc pe străzi, dintre care 2.000 sunt copii”, a precizat Gabriel Ciubotaru.