Camera Deputaţilor: Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei a fost retrimis la comisie

Camera Deputaţilor. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
22.05.2012

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, a fost retrimis marţi la comisia de resort, la solicitarea deputaţilor PSD şi PNL.

 

Decizia a fost luată cu 115 voturi "pentru", 29 împotrivă şi şase abţineri.

Liderul grupului PSD, deputatul Valeriu Zgonea, a motivat cererea de retrimitere la comisie prin faptul că proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei a fost discutat "în clandestinitate" la Comisia juridică de "trei, maxim patru colegi".

Afirmaţiile lui Zgonea au determinat nemulţumirea preşedintelui Comisiei juridice, Daniel Buda, care a susţinut că dezbaterile au fost deschise.

"În această comisie am lucrat cu toţi cei care au dorit să vină să participe la dezbaterea acestui proiect de lege. N-a fost şedinţă nici noaptea, nici dimineaţa, a fost în orele de program", a declarat Buda.

El a cerut PNL şi PSD să-şi asume respingerea proiectului de modificare a Constituţiei.

"Trebuie să vă asumaţi, stimaţi colegi, că vreţi să ignoraţi voinţa cetăţenilor. De ce vreţi să vă ascundeţi în spatele Comisiei juridice? Această Comisie juridică este ca o groapă de gunoi, tot ce nu ne convine aruncaţi la Comisia juridică. Asumaţi-vă odată prin vot ce vreţi să faceţi", le-a transmis Daniel Buda parlamentarilor Puterii.

La rândul său, viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a susţinut că modificarea Constituţiei trebuie făcută de un Parlament legitim care să rezulte din votul cetăţenilor.

"Noi considerăm că numai viitorul Parlament din alegerile din acest an poate să discute serios modificarea Constituţiei", a spus Nicolăescu, adăugând că raportul la proiectul de lege a fost întocmit "neregulamentar" şi nu reprezintă voinţa cetăţenilor României.

Pentru retrimiterea la comisie s-a pronunţat şi deputatul UDMR Marton Arpad.

"Suntem de acord să fie retrimisă la comisie şi să fie readus doar acel proiect de lege de revizuire a Constituţiei în orice Parlament care măcar în comisie să aibă susţinerea de două treimi", a spus Marton Arpad.

Cât priveşte discuţia despre legitimitate, deputatul UDMR a exprimat opinia că, potrivit prevederilor constituţionale, "orice Constituţie poate fi modificată de orice Parlament nedizolvat cu votul a două treimi din fiecare cameră".

De cealaltă parte, liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a respins afirmaţiile lui Nicolăescu privitoare la legitimitate.

"Acest Parlament este legitim prin faptul că toţi am fost aleşi de electorat. Aia înseamnă legitimitate. Legitimitatea poate se referă la modul în care este susţinut un guvern sau altul sau cade un guvern", i-a replicat Toader lui Nicolăescu.

El a amintit că modificarea Legii Fundamentale a fost în programul politic al PDL şi "al cetăţenilor care au dorit, printr-un referendum, să se modifice lucruri esenţiale la Constituţia României".

Acesta a arătat că democrat-liberalii nu sunt de acord cu retrimiterea la comisie a proiectului de lege şi a susţinut dezbaterea şi votarea sa în plen, pe articole.

"Retrimiterea la comisie nu are niciun sens fiindcă e clar că dumneavoastră aveţi o poziţie contrară. O puteţi respinge (...) să ştie şi poporul acesta cum votaţi dumneavoastră. Retrimiterea la comisie nu e altceva decât un praf aruncat", a afirmat Mircea Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor