Căderea sondei interplanetare ruse Phobos-Grunt: Fobia intervenţiei externe

Directorul Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Popovkin.
Directorul Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Popovkin. (DMITRY ASTAKHOV/AFP/Getty Images)

Directorul Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Popovkin, a estimat marţi, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, că la originea eşecurilor cunoscute de Rusia anul trecut în lansarea unor aparate spaţiale, între care şi căderea sondei interplanetare Phobos-Grunt, s-ar putea afla puteri străine. Experţi şi jurnalişti străini evaluează în paginile presei occidentale această declaraţie a lui Popovkin şi starea în care se află la ora actuală industria cosmică rusă.

În pofida faptului că există o posibilitate extrem de redusă ca fragmente ale sondei eşuate să aducă vreun prejudiciu, imaginea când oameni din întreaga lume aşteaptă prăbuşirea aparatului spaţial reprezintă pentru Roscosmos o nouă situaţie neplăcută. După cum subliniază The New York Times, presupunerea privind intervenţii intenţionate şi răuvoitoare din exterior, formulată la un nivel atât de înalt, a coincis cu 'amplificarea atitudinilor antiamericane din politica rusă şi, după toate probabilităţile, este orientată spre auditoriul intern'.

Înalţi funcţionari ruşi fac extrem de des aluzii la amestecul din afară, iar autorii unor asemenea comentarii se referă de obicei la SUA. Cu toate acestea, declaraţia lui Popovkin 'contrastează brutal' cu spiritul 'aripei civile' a programului cosmic rusesc, care în ultima vreme demonstrează deschidere spre dialog, subliniază New York Times.

Corespondentul de la Moscova al publicaţiei The Christian Science Monitor, Fred Weir, a numărat cel puţin şapte mari eşecuri ale Roscosmos care s-au produs într-un interval de numai un an şi din cauza cărora reputaţia agenţiei a fost puternic subminată, iar unele proiecte-cheie sunt în pericol de a fi sistate. Citând opiniile unor experţi, Weir cataloghează acuzaţiile la adresa străinilor drept 'un semn nou, dar care s-ar putea dovedi de rău augur'.

'Principala problemă este aceea că industria cosmică rusă se află de ani buni în declin: aici se folosesc tehnologii complicate şi există un lanţ întreg de furnizori industriali', declară redactorul şef al portalului Avia.ru, Roman Gusarov. 'Sistemul mai poate produce nave 'Soiuz' şi 'Progres', însă el nu va putea asimila noile tehnologii', adaugă Gusarov, exprimându-şi nedumerirea în legătură cu graba cu care Roscosmos a lansat staţia interparlamentară Phobos-Grunt, fiind ştiute riscurile.

Potrivit expertului Aleksei Siniţki, proiectul Phobos-Grunt a fost de la bun început unul destul de riscant. În primul rând, el a fost subfinanţat. 'Nu trebuie să venim cu teorii de conspiraţie şi nu trebuie să luăm declaraţia lui Popovkin în serios. Poate că el s-a referit la extratereştri?', lansează ironic Siniţki.

Der Standard îl citează pe expertul rus în domeniul cosmonauticii Igor Lisov, potrivit căruia locul exact al prăbuşirii aparatului cosmic nu este cunoscut exact şi că traiectoria depinde, între altele, de activitatea solară. O mare parte din Phobos-Grunt, inclusiv elementele toxice, cum este cobaltul, care existau la bordul staţiei de 13,5 tone, vor arde în straturile compacte ale atmosferei terestre, a dat asigurări Lisov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe