Căbulea (MAI): Circa 4.000 de lucrători de poliţie judiciară verifică sesizările privind incidente electorale
Peste 1.000 de echipe, din care fac parte aproximativ 4.000 de lucrători de poliţie judiciară, au ca atribuţii să verifice toate petiţiile, sesizările privind incidente electorale şi să răspundă la acestea în regim de urgenţă, a declarat, duminică, Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
"La nivelul fiecărui judeţ a fost constituit un comandament operaţional de unde se coordonează toate activităţile pentru ziua de astăzi, comandament din care fac parte toate structurile MAI. La nivelul MAI funcţionează centrul operaţional de comandă, de unde se coordonează, pe parcursul zilei de astăzi, toate aceste misiuni care au loc la nivel naţional. La nivelul centrului operaţional de comandă a fost implementată pentru prima dată o aplicaţie informatică în care sunt introduse toate incidentele electorale şi în acelaşi timp prin această aplicaţie reuşim să monitorizăm inclusiv timpii de intervenţie şi modul de soluţionare a acestora", a declarat Căbulea.
El a precizat că, sâmbătă până la ora 18,00, au fost preluate în pază toate cele 18.133 de secţii de votare de către 32.893 de lucrători din MAI.
"În această dimineaţă, ele au fost predate pe bază de proces verbal preşedinţilor secţiilor de votare. Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în această zi peste 20.000 de cadre din MAI, respectiv poliţişti şi jandarmi, sunt prezenţi pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică", a spus Căbulea.
Potrivit acestuia, pentru reprezentanţii mass-media MAI va asigura duminică o transparenţă totală şi vor prezenta situaţia operativă din trei în trei ore.
În altă ordine de idei, secretarul de stat a menţionat că 757 de persoane împlinesc duminică 18 ani şi că ele îşi pot exercita dreptul de vot.
La nivelul fiecărui judeţ a fost constituit un comandament operaţional de unde se coordonează toate activităţile pentru ziua de astăzi, comandament din care fac parte toate structurile MAI.
"Astăzi, 18.315.880 cetăţeni români pot vota pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. În plus 37.704 cetăţeni ai UE care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul să voteze. Nu au drept de vot persoanele lipsite de drepturi electorale pe o durată stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, debilii sau alienaţii mintali puşi sub interdicţie. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date are astăzi program prelungit până la ora 21,00. Cetăţenii care nu şi-au ridicat până în prezent documentele de identitate pot să facă acest lucru în cursul zilei", a precizat Căbulea.
El a reiterat că votarea se poate efectua doar în baza actului de identitate - carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic sau de serviciu ori carnet de serviciu militar în cazul elevilor şcolilor militare.
Secretarul de stat i-a îndemnat pe cetăţeni ca în cazul în care sunt martorii unei fapte ce încalcă legea electorală să sesizeze acest lucru fie prin serviciul 112, fie celui mai apropiat reprezentant al MAI.