Blănculescu: La INS s-ar putea să fi existat un centru de creare de aparenţe

Epoch Times România
04.01.2013

Consultantul financiar Ionel Blănculescu a declarat că, în cazul estimării greşite a PIB de către INS, este vorba de "o eroare subversivă menită să creeze aparenţa unei alte stări de fapt" şi că la Statistică ”s-ar putea să fi existat un centru de creare de aparenţe”.

”În statistică, dacă greşeşti, ai capacitatea să corectezi. Faptul că acum se descoperă o nerealitate din anul 2011, şi suntem în anul 2013, pentru că noi discutăm de PIB din 2011...Dacă ar fi fost o greşeală s-ar fi descoperit în primul trimestru din 2012 sau al doilea trimestru din 2012. Faptul că se descoperă acum pe mine mă lasă să cred că este o acţiune voită, iar demiterile care se anunţă vin să confirme...Este o eroare subversivă care să creeze aparenţa unei alte stări de fapt. Pentru că ni s-a creat o aparenţă de mai bine în situaţia în care eram într-o postură mai proastă”, a spus Blănculescu.

El susţine că poate dacă vine o altă conducere şi se face un audit se poate descopri o discrepanţă mai mare între date.

”Nu uitaţi şi despre acele declaraţii de la Eurostat cum că în România se cam măsluiesc datele. Dacă legaţi scandalul de atunci de ce s-a descoperit acum ajungem la concluzia că acolo s-ar putea să fi existat un centru de creare de aparenţe”, a mai spus Blănculescu.

El recomandă efectuarea unei audit realizat sub supravegherea Eurostat pentru a nu exista dubii în privinţa rezultatelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la începutul şedinţei de guvern, că a decis să demită conducerea Institutului Naţional de Statistică, întrucât a furnizat date greşite cu privire la PIB-ul pe 2011, drept urmare în 2013 Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu un miliard de lei.

“Am cerut secretarului general al Guvernului, o să înlocuiesc conducerea INS. Vreau să fie acolo nişte oameni ca să ne putem baza pe ceea ce spun, fie că e vorba de PIB, fie că e vorba de câţi cetăţeni sunt în această ţară. Nu ne putem juca cu aceste cifre”, a declarat Victor Ponta.

Primul ministru şi-a argumentat decizia prin faptul că Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză au greşit estimarea PIB pe minus. „Eu nu cred neapărat, sau nu am probe să cred că e vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. În 2011 am avut cu 20 miliarde lei mai puţin în PIB, asta înseamnă că anul ăsta mai trebuie să tăiem un miliard de lei, ca să ne putem înscrie în ţinta de deficit”, a explicat Ponta. În context, el a preciztat că nu crede că „e vina dl Boc, dar nici a noastră că trebuie să tăiem un minilard de la cheltuieli”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor