“Ca şi în cazul ‘Dincă’, Poliţia se dovedeşte încă o dată a fi nepregătită” – Avocată, despre noul caz “Caracal”

(Pixabay)
Andrei Popescu
14.06.2024

Avocata Anca Elena Bălăşoiu a declarat, pentru Ziare.com, că tragedia din comuna Mircea-Vodă, judeţul Brăila, unde o femeie şi un bărbat au fost găsiţi morţi, putea fi prevenită dacă poliţiştii ar fi acţionat prompt. În plus, avocata a oferit informaţii utile, practice pentru victimele care-şi doresc să iasă din calvar.

O femeie a fost găsită moartă în comuna Mircea-Vodă, judeţul Brăila, la o zi după ce aceasta a sunat la 112 pentru a cere ajutor poliţiştilor. În timpul apelului la 112, femeia nu a oferit detalii cu privire la locul unde se află. Agenţii de la Poliţia Rurală au ajuns la faţa locului, unde s-a făcut localizarea apelului, dar “nu au fost obţinute date care să confirme faptul că în zonă ar fi avut loc un conflict. Nu se auzeau zgomote şi nici vreun conflict în derulare, la imobilele din zona respectivă”, susţine IPJ Brăila. Femeia ori fusese redusă la tăcere prin violenţă, ori deja fusese omorâtă.

A doua zi, Poliţia a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că în imobilul unde se consumaseră faptele violente raportate de victimă au fost descoperite două cadavre. Victima, în vârstă de 44 de ani, ar fi fost ucisă, iar călăul, în vârstă de 50 de ani, s-ar fi sinucis.

Potrivit publicaţiei citate, femeia ucisă a mai fost înjunghiată şi în 2018 de cetăţeanul cu tulburări de comportament. Apoi, el a fost condamnat la închisoare pentru tentativă de omor, iar în 2022 a fost eliberat. În afara acestui dosar penal, cetăţeanul agresiv a mai avut o condamnare de 3 ani şi 6 luni pentru viol şi corupere sexuală.

“Ca şi în cazul ‘Dincă’, Poliţia se dovedeşte încă o dată a fi nepregătită în faţa unei situaţii urgente, în care se comit infracţiuni cu violenţă, iar consecinţele sunt grave. Legislaţia de protecţie a victimei există, dar trebuie să fie îmbunătăţită şi eficient pusă în aplicare. Din păcate, în România, trebuie să se întâmple ceva grav, pentru ca protocoalele să fie modificate, iar victima să beneficieze cu adevărat de protecţie.

Este inadmisibil să utilizezi proceduri simple de verificare a unei locuinţe, pentru cazuri de violenţă domestică, însă cunosc din practică faptul că, de multe ori, lucrătorii de poliţie nu cunosc dacă pot intra în locuinţe fără mandat de la procuror, pentru că au o pregătire insuficientă. În realitate, starea de urgenţă le permite să îşi exercite toate prerogativele pentru a proteja cetăţeanul. Sper să se realizeze cercetările necesare pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate pentru această victimă care, totuşi, avea şansa de a fi salvată”, a precizat avocata.

Conform avocatei, victimele violenţei domestice au, de regulă, o situaţie socială dificilă, care le determină să rămână în relaţie cu agresorul, tocmai de teama unor consecinţe de acest gen.

“Mai concret, au opţiuni limitate de a se distanţa de agresor. La acest aspect, se adaugă şi manipularea victimei de către agresor, acesta inducând victimei ideea că nu are cum să scape de el şi că nu are şansa unei noi relaţii fireşti sau a unei vieţii normale, liniştite”, a adăugat ea.

De asemenea, avocata le-a sfătuit pe victime să îşi ia mai multe tipuri de măsuri după finalizarea sau întreruperea relaţiei cu agresorul. De exemplu, să găsească un grup de sprijin, să nu se izoleze şi să aibă persoane pe care să se poată baza, să încerce să ţină distanţa faţă de agresor şi să nu mai reia relaţia cu acesta, crezând că se va schimba.

“Mai mult, victimele ar trebui să acţioneze din timp, solicitând emiterea de ordin de protecţie sau alte tipuri de măsuri legale. Dată fiind multitudinea de victime ale violenţei domestice la noi în ţară, în ultimii ani s-au creat multe forme de sprijin pentru victime, însă, din păcate, acestea nu sunt informate, drepturile şi opţiunile nu le sunt aduse la cunoştinţă”, a continuat Bălăşoiu. Mai multe detalii aici.

Reamintim că, în iulie 2019, Alexandra Măceşanu, capturată în casa criminalului-violator Gheorghe Dincă, suna cu disperare la Poliţie, pentru a fi ajutată. Trupele de intervenţie nu doar că au ajuns foarte târziu, ba chiar au stat câteva ore în faţa porţii agresorului, pentru a li se deschide. Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor