ByteDance, proprietarul TikTok, discută cu Broadcom pentru a dezvolta un cip AI avansat

Biroul companiei ByteDance, care deţine aplicaţia TikTok, în Beijing (Greg Baker/AFP via Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Proiectantul american de cipuri Broadcom s-ar afla în discuţii cu ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, pentru a dezvolta un nou cip de 5 nanometri special construit, potrivit Bloomberg, care citează o sursă familiarizată cu această situaţie.

Colaborarea dintre cele două companii urmăreşte să ajute ByteDance să achiziţioneze cipuri high-end în contextul războiului tehnologic dintre SUA şi China.

Sursele au declarat că Broadcom şi ByteDance nu au ajuns încă la un acord cu privire la noul cip, adăugând că producătorul american de cipuri furnizează deja procesoare AI pe 7nm legacy centrelor de date ale companiei chineze.

Într-un raport separat, o sursă Reuters a dezvăluit că cipul construit special pe 5nm ar respecta restricţiile de export ale SUA dacă acordul este finalizat. Producţia acestui nou cip ar fi externalizată către Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited din Taiwan.

De când Washingtonul a impus Chinei controale asupra exporturilor de cipuri în ultimii ani, nu au existat colaborări anunţate public între firmele chineze şi cele americane pentru dezvoltarea de cipuri de 5 nm sau mai mici.

În martie, Broadcom a declarat investitorilor că a obţinut un nou client pentru afacerea sa cu acceleratoare de inteligenţă artificială şi că va livra produse către acest client în viitorul apropiat. Cu toate acestea, nu a dezvăluit numele companiei.

Oamenii au declarat pentru Reuters că legătura dintre ByteDance şi Broadcom şi posibila achiziţie viitoare de cipuri de 5nm îi permit să reducă costurile şi să asigure o aprovizionare stabilă cu cipuri din gama superioară.

Sursa a declarat că nu se aşteaptă ca TSMC să înceapă producţia de cipuri avansate în acest an, adăugând că lucrările de proiectare sunt în plină desfăşurare.

Asigurarea cipurilor AI este crucială pentru algoritmii ByteDance, care alimentează TikTok şi aplicaţia video chineză Douyin. Compania are, de asemenea, un serviciu popular de ChatBot asemănător ChatGPT numit Doubao, care are zeci de milioane de utilizatori.

Discuţiile părintelui TikTok cu Broadcom sunt pentru a se asigura că va ţine pasul cu rivalii americani, cum ar fi Meta Platforms, Microsoft şi Google al Alphabet, pe măsură ce cursa pentru infrastructura AI ia amploare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor