Bursa din Moscova opreşte tranzacţiile în dolari şi euro după noile sancţiuni americane

Banca Centrală a Rusiei. (Wikipedia.org)
Redacţia
14.06.2024

Bursa de la Moscova a suspendat joi tranzacţiile cu dolari şi euro, după ce a fost sancţionată de Statele Unite în cadrul unei noi serii de restricţii menite să împiedice capacitatea Rusiei de a purta războiul în Ucraina, potrivit The Moscow Times.

"Din cauza introducerii de către Statele Unite a unor măsuri restrictive împotriva Moscow Exchange Group [...] începând cu 13 iunie 2024, tranzacţionarea pe pieţele Moscow Exchange se va desfăşura [...] exceptând instrumentele cu decontare în dolari americani şi euro.

În faţa noilor provocări, Bursa din Moscova va continua să ofere clienţilor acces la toate segmentele platformei de tranzacţionare", a precizat bursa într-un comunicat.

În cursul zilei de joi, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va suspenda, începând de vineri, până la noi ordine, tranzacţiile de dimineaţă pe pieţele valutare, de metale preţioase şi de instrumente financiare derivate ale Bursei din Moscova.

Centrul Naţional de Compensare din Rusia, care acţionează ca intermediar în tranzacţiile valutare la Bursa din Moscova, a fost, de asemenea, afectat de sancţiunile americane.

Departamentul Trezoreriei al SUA a extins miercuri sancţiunile împotriva Rusiei, menite să taie fluxul de bani şi bunuri către Moscova, în timp ce aceasta continuă să ducă un război împotriva ţării vecine Ucraina. Sancţiunile au vizat peste 300 de entităţi, inclusiv cele din Rusia şi din ţări precum China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

"Vladimir Putin a aprobat o serie de măsuri pentru a atrage în continuare capital prin intermediul [Bursei de Valori din Moscova] atât de la cetăţeni ruşi, cât şi de la cei care nu sunt ruşi din 'ţări prietene'", a declarat Departamentul Trezoreriei SUA în anunţul privind noile sancţiuni.

Acest lucru a oferit "oportunităţi atât pentru ruşi, cât şi pentru persoane de altă cetăţenie, de a profita de pe urma maşinăriei de război a Kremlinului prin investiţii în datoria suverană rusă, în corporaţii ruseşti şi în entităţi ruseşti importante din domeniul apărării".

Noile sancţiuni vor intra pe deplin în vigoare la 13 august.

Companiile şi persoanele fizice din Rusia vor putea în continuare să cumpere şi să vândă euro şi dolari prin intermediul creditorilor, iar Banca Centrală a Rusiei a dat asigurări că depozitele în valută nu vor fi afectate.

Deşi sancţiunile americane împotriva Bursei de la Moscova vor complica tranzacţiile valutare, experţii afirmă că acestea vor avea un impact limitat asupra cursului de schimb al rublei.

"Nu ne aşteptăm la un efect semnificativ asupra cursului de schimb rublă/dolar, astfel că prognoza noastră pentru restul anului rămâne în intervalul 90-95 ruble/USD", a declarat Sofia Doneţ, economist-şef la T-Bank Investments.

"Noul pachet de sancţiuni ne reaminteşte încă o dată că regimul de sancţiuni continuă să evolueze, crescând riscurile de a investi în monede şi jurisdicţii alternative pentru ruşi", a adăugat ea.

Alţii spun că rubla va cunoaşte o volatilitate mai mare în urma anunţului Departamentului Trezoreriei SUA.

"Sancţiunile vor afecta cursul de schimb doar secundar, în măsură în care vor face rubla mai volatilă şi, prin urmare, fie vor creşte cursul neutru al rublei, fie raportul de echilibru dintre ieşirile de capital şi PIB", a scris Alexander Isakov, economist-şef al Bloomberg pentru Rusia.

"Sancţiunile asupra [Bursei de la Moscova] vor reduce concurenţa pe piaţa de conversie valutară, permiţând băncilor să îşi extindă marjele faţă de clienţi", a adăugat el.

Indicele Moscow Exchange a scăzut cu 3,5-4% la începutul tranzacţiilor de joi dimineaţă, în timp ce acţiunile bursei în sine au scăzut cu 15%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor