Bursa de energie a fost organizata abia dupa ce "baietii destepti" si-au facut contractele - declara Ionel Mantog
Invitat in emisiunea "100%" (Realitatea TV), Ionel Mantog, fostul secretar de stat al MEC, a dezvaluit culisele afacerilor cu energie electrica din jurul Rovinariului si Turceniului si a aratat care sunt firmele "baietilor destepti" implicati in aceste afaceri.
Mantog l-a acuzat pe Seres ca a intarziat intentionat formarea bursei de energie pentru ca anumite firme sa poata incheia contracte bilaterale pentru intreg anul 2006.
Care sunt firmele ce au contractat cu Turceni si Rovinari?
Firmele care cumpara energie electrica de la CE Rovinari SA:
SC EGL Power Romania SRL, SC Romelectro SA, SC Ennet Grup, S.C. Gevco SRL, ICPE Electrocond, Imobiliare Construct si Grivco.
Robert Turcescu a prezentat in premiera Raportul de control al MEC efectuat la Rovinari si Turceni
CE Turceni SA: SC EGL Power Romania SRL, SC Romelectro SA, S.C. Gevco SRL, SC Petrprod SRL si Benny Alex SRL.
Grivco (firma lui Voiculescu), Gevco si Enol Grup (firma lui Lucian Boghiu, fostul director de la Electrica) sunt firmele care au obtinut cele mai multe astfel de contracte.
Bursa de energie s-a organizat dupa semnarea contractelor
Bursa de enrgie a fost organizata de-abia pe 8 decembrie 2005 pentru ca toate firmele contractante de pe piata si-au rezolvat problemele si au incheiat contracte bilaterale pentru intreg anul urmator. MEC a intarziat intentionat organizarea Bursei de energie pentru ca "baietii smecheri" sa-si faca contractele, a declarat Mantog.
De ce energia vanduta avea preturi mici?
S-a facut un pret mediu intre pretul mai mic al curentului vandut de Hidroelectrica si pretul ceva mai ridicat al curentului vandut de Turceni. Hidroelectrica furniza curentul pe perioada zilei de maxim consum in timp ce Turceni si Rovinari livrau curent pe timp de noapte sau in week-end, cand consumul era mai mic. Astfel, ambele parti au inregistrat profituri importante. (Ionut Baias)