Burduja vrea voturile suporterilor: Anunţă un proiect de lege privind sancţiunile contravenţionale date pe stadioane

Sebastian Burduja (Sebastian Burduja)
Andrei Popescu
29.05.2024

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, şi un grup de parlamentari liberali au iniţiat un proiect de modificare a legii 4/2008 astfel încât sancţiunile contravenţionale date pe stadioane să fie suspensive de executare odată cu formularea plângerii împotriva procesului verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Burduja a afirmat că, deşi actele de violenţă trebuie aspru pedepsite şi există cadrul legal şi mijloacele tehnice pentru a face asta, nu ar trebui ca suporterii să fie pedepsiţi colectiv pentru greşelile unora dintre ei.

De asemenea, Burduja a criticat faptul că un suporter pedepsit pe nedrept rămâne cu interdicţia participării la evenimente sportive pe stadioane până la decizia finală a instanţei, chiar dacă este nevinovat.

“Actuala formă a legii a generat situaţii în care oamenii erau amendaţi colectiv, nu se individualiza fapta la persoana autorului, iar statul român a pierdut multe procese pentru lipsa de proporţionalitate a măsurii”, a precizat liderul PNL.

Postarea lui Burduja

Astăzi, în timpul conferinţei de presă, am anunţat o modificare legislativă importantă, dar şi măsuri pentru revitalizarea rapidă a unui loc emblematic pentru ceea ce înseamnă infrastructura sportivă a Bucureştiului.

Suporterii sunt inima sportului, iar prezenţa lor pe stadioane este vitală. Îmi doresc ca evenimentele sportive să fie sigure pentru noi toţi.

Am iniţiat modificarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei la competiţii sportive, astfel încât sancţiunile contravenţionale să fie suspensive de executare odată cu formularea plângerii. Practic aplicăm acelaşi regim general al contravenţiilor care se aplică şi conducătorilor de autovehicule şi tuturor celorlalţi cetăţeni.

Actele de violenţă trebuie aspru pedepsite şi există cadrul legal şi mijloacele tehnice pentru a face asta. Cei vinovaţi de acte de violenţă trebuie identificaţi şi sancţionaţi exemplar. Ce nu putem să facem este să pedepsim colectiv suporterii pentru greşelile unora dintre ei.

Actuala formă a legii a generat situaţii în care oamenii erau amendaţi colectiv, nu se individualiza fapta la persoana autorului, iar statul român a pierdut multe procese pentru lipsa de proporţionalitate a măsurii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor