Bulgarii vor ca monitorizarea pe justiţie să continue

Guvernul bulgar şi alegătorii au puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte o problemă cheie, scrie luni cotidianul sofiot Sega.
(photos.com)
Epoch Times România
16.07.2012

Guvernul bulgar şi alegătorii au puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte o problemă cheie, scrie luni cotidianul sofiot Sega. Spre deosebire de cei aflaţi la putere, care doresc ca mecanismul de cooperare şi verificare, considerat umilitor, să se încheie în acest an, 77% dintre cetăţeni sunt de părere că monitorizarea este utilă şi că ea trebuie să continue. Doar 40% dintre bulgari consideră că guvernul duce o luptă eficientă cu criminalitatea organizată şi tot atâţia că justiţia este bună.

Institutul pentru o societate deschisă a prezentat duminică rezultatele unui studiu de opinie care se referă la cei cinci ani ai Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Cel mai nou raport din cadrul acestui mecanism urmează să fie publicat miercuri şi Comisia Europeană va trebui să anunţe dacă monitorizarea va continua sau nu. Se aşteaptă ca raportul să fie critic, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare să continue.

Din rezultatele studiului Institutului pentru o societate deschisă reiese că bulgarii nu cred totuşi că în cei cinci ani de monitorizare au intervenit schimbări importante. Jumătate dintre participanţi cred că activitatea poliţiei şi justiţiei nu s-a îmbunătăţit, iar unii consideră că situaţia a devenit şi mai proastă. 78% dintre bulgari cred că Bruxellesul nu trebuie să monitorizeze numai Bulgaria şi România, ci şi restul ţărilor din UE. 75% sprijină ideea ca executivul european să aibă dreptul să impună sancţiuni ţărilor care nu luptă eficient cu corupţia şi crima organizată, mai scrie Sega.

Ziarul Klassa citează rezultatele unui alt sondaj de opinie potrivit căruia majoritatea bulgarilor sprijină interdicţia completă a fumatului în locurile publice închise, care a intrat în vigoare de la 1 iunie. În momentul impunerii restricţiei, 57% dintre bulgari afirmau că sunt de acord cu ea. Logic, aprobarea a fost mai mare în rândurile nefumătorilor (77%), în timp ce 29% dintre fumători susţineau că şi ei sprijină interdicţia. O lună mai târziu sprijinul popular a crescut la 60% şi deja o treime dintre fumători (33%) sunt convinşi că fumatul nu trebuie permis în cofetării şi restaurante. Doar 20% dintre bulgari cred însă că restricţia va ajuta la diminuarea ponderii fumătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor