Bulgaria stă pe loc, România avansează în reforma justiţiei

România a acumulat un avans mare faţă de Bulgaria în reformele din domeniul justiţiei, înaintea evaluării finale a celor cinci ani de monitorizare care urmează să fie făcută în iulie 2012, scrie joi cotidianul sofiot Trud.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

România a acumulat un avans mare faţă de Bulgaria în reformele din domeniul justiţiei, înaintea evaluării finale a celor cinci ani de monitorizare care urmează să fie făcută în iulie 2012, scrie joi cotidianul sofiot Trud.

Rapoartele intermediare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care au fost prezentate miercuri de Comisia Europeană (CE), arată că Bulgaria stă pe loc, în timp ce România avansează în reforma justiţiei. România are deja rezultate remarcabile în reforma judiciară şi în lupta împotriva corupţiei, iar Bulgaria n-a scăpat încă de vechile probleme ale sale şi s-a ales şi cu una nouă - corectitudinea dubioasă a alegerilor. Încă de la început, Mecanismul de Cooperare şi Verificare cuprindea patru condiţionalităţi (benchmarks) în cazul României şi şase în cazul Bulgariei. Crima organizată nu este o problemă pentru România, ci numai pentru Bulgaria, comentează ziarul.

Raportul de opt pagini are un caracter tehnic, dar acesta va stă la baza concluziilor care vor fi făcute în luna iulie, când se aşteaptă evaluarea primilor cinci ani ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În iulie 2013, la UE va adera Croaţia, ţară care nu va fi supusă MCV. Dacă Bulgaria şi România nu reuşesc să scape de mecanism până atunci, se vor trezi într-o situaţie destul de confuză, dar acest lucru este valabil şi pentru Comisia Europeană care a recomandat aderarea lor la UE în urma cu mai bine de cinci ani, comentează publicaţia.

'În ultimele luni încrederea în Consiliul Suprem al Magistraturii ca instituţie a fost pusă sub semnul întrebării', scrie în raportul pentru Bulgaria. Situaţia din România este complet diferită: 'De la ultimul raport al Comisiei, România a adoptat acte legislative destinate să sporească răspunderea disciplinară a magistraţilor. Aceste acte modifică sistemul de abateri disciplinare, măresc sancţiunile şi consolidează independenţa Inspecţiei Judiciare', mai afirmă ziarul Trud.

Premierul bulgar Boiko Borisov - singurul nevinovat pentru raportul negativ al Comisiei Europene, titrează jurnalul Sega. În opinia lui Borisov, vina pentru rezultatele negative aparţine ministrului de interne Ţvetan Ţvetanov, fostului ministru al justiţiei Margarita Popova, sistemului judiciar, opoziţiei, organizaţiilor neguvernamentale şi europarlamentarilor bulgari, comentează ziarul.

Într-un interviu acordat postului naţional de televiziune cu puţin timp înainte de prezentarea raportului, Borisov l-a criticat în termeni duri pe ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov. 'Nu are cum să scrie în raport că totul este bine în sistemul judiciar, în condiţiile în care ministrul bulgar de interne afirmă că mafia este în justiţie'. Premierul a lansat critici şi la adresa judecătorilor, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale care, în opinia sa, trimit zilnic la Bruxelles rapoarte negative la adresa Bulgariei.

Borisov a continuat cu criticile şi după prezentarea raportului: Afirmaţiile făcute de unii bulgari la adresa ţării lor la Bruxelles sau la Strasbourg au fost reflectate în raportul intermediar din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a spus premierul bulgar. Din păcate, cele mai grave critici pe care le-am auzit eu din partea unor bulgari au intrat în raport, a declarat Borisov. Primul ministru l-a acuzat personal pe Serghei Stanişev, liderul opoziţiei socialiste şi preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, că strică imaginea Bulgariei la Bruxelles, încercând prin criticile sale împotriva guvernului să justifice rezultatele proaste pe care le-a avut la alegeri. 'Asta este ocupaţia lor favorită: să vorbească de rău Bulgaria. Ei nu se comportă ca oameni de stat şi nu-şi dau seama că, atacând Bulgaria, ne atacă pe noi toţi', a mai afirmat premierul, citat de Sega.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor