Bulgaria riscă să piardă câteva insule pe Dunăre care ar putea să devină teritoriu românesc (presă)

În timp de pace, Bulgaria riscă să piardă 6,1 kilometri pătraţi din teritoriul său, scrie marţi cotidianul sofiot Trud. Este vorba de opt insule de nisip pe Dunăre care îşi schimbă periodic apartenenţa teritorială, trecând din partea bulgară în cea română a fluviului.
(photos.com)
Epoch Times România
07.01.2014

În timp de pace, Bulgaria riscă să piardă 6,1 kilometri pătraţi din teritoriul său, scrie marţi cotidianul sofiot Trud. Este vorba de opt insule de nisip pe Dunăre care îşi schimbă periodic apartenenţa teritorială, trecând din partea bulgară în cea română a fluviului. În principiu, frontiera de stat trece prin mijlocul fluviului, dar ocoleşte insulele, care nu pot fi separate.

Problema trebuie rezolvată la nivel de Ministere de Externe, a declarat Gheorghi Gheorghiev, director al agenţiei de explorare a fluviului Dunăre de la Ruse.

Potrivit convenţiei din anul 1908 prin care este delimitată frontiera fluvială între Bulgaria şi România, subiectul insulelor trebuie abordat la fiecare 10 ani de o comisie româno-bulgară. Ultima şedinţă a acestei comisii a avut loc însă în în urmă cu 13 ani. De atunci, angajate în probleme diplomatice mai importante, cele două ţări au lăsat deoparte problema insulelor.

În porţiunea româno-bulgară a Dunării sunt în jur de 150 de insule. Comisia mixtă trebuie să le evalueze şi să le redistribuie corect între cele două ţări. Potrivit unor calcule generale, Bulgaria riscă să piardă 6,1 kilometri pătraţi reprezentând insule care au trecut în partea română a fluviului din cauza schimbărilor cursului apei, iar în acelaşi timp să câştige doar 3,2 kilometri pătraţi cât este suprafaţa insulelor româneşti care au trecut în partea bulgară.

Şi în timp ce funcţionarii dorm, viaţa continuă, scrie ziarul. De exemplu, de insula bulgară Vetren, de lângă Silistra, este folosită de mult timp de autorităţile române. Aceeaşi soartă ar putea să aibă şi insula Ţibăr, de lângă satul Dolni Ţibăr. În schimb, două insule româneşti de lângă Silistra şi de lângă Kozlodui au devenit bulgăreşti.

Ziarul mai scrie că insulele bulgăreşti pe Dunăre sunt administrate de Agenţia Forestieră care le foloseşte pentru exploatarea lemnului. Ele sunt şi un paradis pentru vânători deoarece sunt pline de porci mistreţi şi căprioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor