Bulgaria dă în judecată compania rusă Atomstroiexport în dosarul Belene

Locul de construcţie a centralei nucleare bulgare în oraşul Belene, 250 km nord-est de capitala Sofia. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2011

Compania naţională bulgară de electricitate a dat în judecată compania rusă Atomstroiexport pentru întârzierea plăţilor la centrala atomică Belene, a anunţat joi ministrul energiei de la Sofia.

Nu este clar deocamdată dacă autorităţile bulgare au ales să dea judecată societatea rusă la Geneva, aşa cum intenţionau iniţial, şi nici ce sumă cer.

La sfârşitul lunii iulie, compania naţională rusă Atomstroiexport a sesizat o curte de arbitraj privind societatea bulgară NEK, cerând 58 de milioane de euro, plăţi întârziate pentru lucrările de construcţie la două reactoare nucleare.

La scurt timp după aceea, compania bulgară a anunţat că vrea să riposteze, cerând în instanţă 61 de milioane de euro, pentru că Atomstroiexport a întârziat cu plata pentru echipamente vechi pentru centrală, în valoare de circa 300 de milioane de euro.

Construcţia centralei nucleare Belene, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, a început în 1984, dar a fost oprită în 1991, din cauza lipsei de fonduri şi a protestelor organizaţiilor ecologiste.

În 2004, Guvernul bulgar a decis să reia construcţia, iar NEK a semnat un contract cu Atomstroiexport în ianuarie 2008, potrivit căruia compania rusă va proiecta, construi şi instala două reactoare cu capacitatea de 1.000 de megawaţi la Belene.

În noiembrie 2010, premierul bulgar Boiko Borisov a spus că ţara nu mai poate aloca fonduri pentru Belene. El a dat asigurări că va continua discuţiile în acest dosar numai dacă Rusia va investi fonduri suplimentare în proiect, adăugând că lucrările de construcţie se ridică la circa şase miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor