Bulgaria ar avea rezerve şi zăcăminte importante de hidrocarburi, anunţă Borisov

Premierul bulgar Boiko Borisov. (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2012

Lucrările de explorare şi cercetare din Bulgaria au arătat că ţara are suficiente rezerve şi zăcăminte de hidrocarburi pentru a rezolva problema scumpirii combustibilului, a declarat luni dimineaţă premierul Boiko Borisov, relatează Sofia News Agency.

El a refuzat să ofere detalii despre zăcăminte, explicând că i-a promis ministrului economiei şi energiei Delian Dobrev că nu va dezvălui nimic în avans. Premierul a subliniat numai că interdicţia vizând explorarea zăcămintelor de resurse energetice, cu excepţia celor de gaze de şist, trebuie eliminată.

Şeful guvernului bulgar a admis că preţul motorinei ar putea ajunge până la 3,5 euro litrul în Bulgaria, dacă va izbucni un război în Iran.

El a adăugat că toate măsurile propuse până în prezent de Lukoil Bulgaria pot permite o scădere a preţurilor cu 0,3 - 0,4 leva (15 - 20 de eurocenţi), ceea ce le face, practic, inutile.

Potrivit lui Borisov, scumpirea combustibilor în Bulgaria are la bază creşterea preţului petrolului pe pieţele internaţionale.

El şi-a exprimat, însă, speranţa că preţul gazului natural pentru consumatorii finali va scădea în curând, în urma acordului semnat cu Gazprom, pentru un discount de 11%.

"Bulgaria va continua să exporte energie electrică, în pofida unei decizii de a anula proiectul pentru construcţia în comun cu Rusia a unei a doua centrale nucleare la Belene. Informaţiile că vom importa din Turcia sunt un zvon pentru a speria lumea. Este o chestiune de matematică", a spus Borisov, adăugând că Bulgaria produce în prezent 10.000 de megawaţi de electricitate şi consumă 5.000 de megawaţi.

Premierul a precizat că guvernul urmează să adopte miercuri decizia finală pentru a construi o a şaptea unitate a centralei Kozlodui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor