Bucureştiul se alătură campaniei "Ora Pământului"
"Ora Pământului 2012" va fi marcată sâmbătă, între orele 20,30 - 21,30, în Bucureşti, de diferite instituţii publice, companii, dar şi de cetăţeni, prin stingerea luminilor şi decuplarea echipamentelor electronice aflate în stand-by.
Camera Deputaţilor este, şi în acest an, partener al evenimentului, patronat de Organizaţia Internaţională "World Wide Fund for Nature".
Pentru a marca această acţiune voluntară de protejare a mediului, iluminatul festiv al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, timp de o oră.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură campaniei Ora Pământului şi stinge luminile timp de o oră, sâmbătă, în clădirile Centralei MAE şi ale misiunilor diplomatice din străinătate.
Şi PNL se alătură evenimentului Earth Hour - Ora Pământului şi închide sâmbătă luminile la toate sediile sale pentru o oră.
"Mesajul pe care acest eveniment doreşte să-l transmită este unul de conştientizare a impactului negativ pe care viaţa noastră de zi cu zi îl are asupra planetei şi asupra resurselor naturale. Partidul Naţional Liberal nu poate rămâne indiferent la această agresiune. Considerăm capitalul natural ca fiind principala bază a posibilităţilor de dezvoltare şi pentru un trai decent ale generaţiilor viitoare. De aceea, utilizarea sa azi în mod judicios şi păstrarea cel puţin a nivelului actual de calitate este vitală. Fără conştientizarea acestor probleme şi nevoi, fără asumarea unei schimbări de comportament şi atitudine, fără un sprijin şi implicare largă a cetăţenilor, demersul strict politic este sortit eşecului. De aceea, PNL se alătură efortului global de comunicare şi conştientizare a problemelor de mediu", susţine Rareş Mănescu, preşedintele Comisiei de mediu a liberalilor.
Deputatul PSD Valeriu Zgonea marchează, şi în acest an, Ora Pământului, prin stingerea tuturor luminilor, sâmbătă, timp de o oră, şi îi invită pe toţi românii să-i urmeze exemplul.
"Nu suntem cea mai responsabilă specie de pe această planetă. Distrugem, pas cu pas, mediul înconjurător şi consumăm într-un ritm inconştient de rapid resursele limitate ale planetei noastre. Ce-i drept, pentru unii este greu să se gândească la astfel de probleme atunci când cea mai mare problemă este ce să le pună copiilor pe masă. Dar la fel de adevărat este că, dacă ne îngrijorăm cu adevărat de binele copiilor noştri, atunci trebuie să ne punem şi întrebarea: "În ce fel de lume dorim să îşi crească ei propria lor familie în viitor?". Din fericire, din ce în ce mai mulţi dintre noi am început să ne punem această întrebare şi să acţionăm în conformitate cu răspunsul pe care vrem să îl auzim. Consumăm mai eficient şi mai chibzuit. Reciclăm şi ne gândim de două ori înainte de a arunca gunoaie în natură", a declarat Valeriu Zgonea, membru în Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor.
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu, susţine şi în acest an campania Earth Hour şi va stinge lumina la sediul instituţiei, timp de o oră.
Cu acest prilej, Primăria Capitalei organizează o expoziţie de desene realizate de elevi ai Şcolii nr. 2 "Sf. Maria", cu tema "Ora Pământului", în holul Hotelului Howard Johnson.
Totodată, pentru a sprijini cel mai important eveniment ecologic internaţional al anului şi pentru a promova un mijloc de transport alternativ, durabil şi nepoluant, Direcţia de Mediu a pus la dispoziţia Hotelului Howard Johnson zece biciclete pe durata desfăşurării manifestării.
Cu ocazia campaniei "Ora Pământului", în Bucureşti se vor organiza şi o serie de activităţi atractive, de la ora 20,30, în Parcul Izvor, bucureştenii fiind invitaţi la spectacolul şi jongleriile formaţiei Crispus, dar şi să îşi aducă aminte de jocurile copilăriei sau să participe la diferite concursuri, desfăşurate de către membrii Clubului Montan EcoXtrem.
Şi Primăria Sectorului 6 va participa la acţiunea "Lăsând Pământul să respire!", susţinând campania "Ora Pământului".
De la ora 20,30, în Parcul Drumul Taberei şi în Parcul Crângaşi cetăţenii vor putea participa la cele două concerte eveniment ce vor fi susţinute de artiştii Orchestrei Simfonice Bucureşti. Din repertoriu nu vor lipsi W. A. Mozart, J. Brahms, D. Shostakovich, J. Strauss, G. Puccini, G. Verdi şi G. Dinicu.
Pe întreaga durată a evenimentului, curentul electric va fi oprit, iar concertele se vor desfăşura la lumina lumânărilor, torţelor şi lampioanelor.
Copiii vor fi încurajaţi să participe şi să susţină această campanie prin concursuri tematice unde vor primi premii din partea organizatorilor. Sâmbătă, între orele 11,00 - 13,00, atât în Parcul Crângaşi, cât şi în Parcul Drumul Taberei, se vor desfăşura diferite concursuri.
Acţiunea "Ora Pământului" va fi marcată şi de jandarmi. Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Costel Gavrilă, a adresat un apel tuturor jandarmilor de a participa la eveniment prin reducerea consumului de energie electrică din locuinţele proprii, şi, implicit, a poluării, în semn de susţinere a eforturilor globale împotriva încălzirii globale.
În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1,8 miliarde de oameni, din 5.200 de oraşe, din peste 135 de ţări.
Jandarmii bucureşteni se alătură campaniei şi vor reduce consumul de energie electrică în locuinţele lor şi la locul de muncă, prin stingerea luminilor şi deconectarea aparatelor cu alimentare electrică, sâmbătă, timp de o oră.
Şi JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în parteneriat cu The Grand şi Reinvent Consulting, susţine campania "Ora pământului", prin stingerea luminilor exterioare, reducerea intensităţii luminilor din interior ale complexului de lux The Grand, prin informarea oaspeţilor hotelului şi a personalului din întregul complex asupra pericolelor generate de poluare, încălzire globală şi consum iresponsabil de resurse.
JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi angajaţii complexului The Grand intenţionează să întărească mesajul global al campaniei "Ora pământului", adresat fiecărei persoane, companii şi comunităţi pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a se implica în acest eveniment. Cu aceasta ocazie susţinătorii acţiunii sunt invitaţi la Vienna Lounge (etajul 1), la un concert de pian.
Douăzeci de oraşe au intrat în cursa pentru titlul Capitala Earth Hour România, o competiţie organizată de WWF- România, în contextul evenimentului Earth Hour 2012.
Oraşele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii au fost Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Timişoara şi Vaslui.
Bistriţa a câştigat acest titlu şi va găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, împreună cu World Wide Fund for Nature România.
Planurile oraşului pentru marcarea Earth Hour includ stingerea luminilor în centrul istoric şi în clădirile reprezentative, o săptămână întreagă dedicată energiei, o zi dedicată angajamentelor, printr-o şedinţă foto pentru realizarea unor postere -angajament, un tur ciclist, spectacole la lumina lumânărilor şi multe alte activităţi.
De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi, totodată, inducând un sentiment de apartenenţă la o comunitate, în rândul celor care sărbătoresc Earth Hour de fiecare dată.
Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare de peste 5.200 de oraşe din 135 de ţări, a demonstrat că 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.
În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.
În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1,8 miliarde de oameni, din 5.200 de oraşe, din peste 135 de ţări.
În acest an, 41 de oraşe din România sărbătoresc Earth Hour. Municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor.
În Bucureşti vor stinge luminile, în mod simbolic Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Naţională, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Naţională, Primăria Municipiului Bucureşti, alături de zeci de sedii de companii şi instituţii.