Bucureştenii, chemaţi să-şi ajute oraşul. Şi pe ei înşişi. Apel pentru plantarea unei păduri

Cum autorităţile locale nu reuşesc să creeze zone verzi noi, ba din contră, le distrug şi pe cele existente, mai mulţi bucureşteni inimoşi şi-au propus să facă ei ceea ce nu face administraţia: vor combate poluarea din Capitală plantând o pădure.
Soare printre ramuri de copaci (fundaluri.ro)
Loredana Diacu
03.04.2018

Un grup de cetăţeni inimoşi iniţiază, începând de miercuri, o campanie de împădurire a peste 200 de hectare de teren în zona Lacul Morii, Bucureşti, şi îi invită pe locuitorii Capitalei să li se alăture. Căci, pentru ca planul lor de a planta Pădurea Bucureşti să reuşească ar fi nevoie ca 1 din 10 de bucureşteni (altfel spus, 10% din locuitorii oraşului) să contribuie cu plantarea unui singur puiet.

"Iniţiem o campanie de 10 zile, în perioada 4-14 aprilie, în care invităm bucureştenii să planteze o pădure de peste 200 hectare (aprox.280 de terenuri de fotbal), pe un teren degradat folosit în prezent ca groapă de gunoi improvizată, în zona Lacul Morii, pentru a combate poluarea aerului din oraş.

Pentru a reuşi să plantăm Pădurea Bucureşti e nevoie ca 1 din 10 de bucureşteni (altfel spus, 10% din locuitorii oraşului) să contribuie cu plantarea unui singur puiet în Pădurea Bucureşti", transmit autorii iniţiativei pe pagina de Facebook a evenimentului.

Hartă plantare Pădurea Bucureşti (Facebook)
Hartă plantare Pădurea Bucureşti (Facebook)

Înainte ca evenimentul să demareze oficial, doi dintre iniţiatori au plantat deja primii puieţi. Vă prezentăm două fotografii de la faţa locului.

 (Facebook)
(Facebook)

Start la plantarea Pădurii Bucureşti
Start la plantarea Pădurii Bucureşti

Context:

- România riscă infringement (penalitatea minimă 100.000 Euro/zi) pe calitatea aerului în Bucureşti – cea mai poluată capitală din UE.

- Rata mortalităţii datorită bolilor cardiovasculare, a cancerului pulmonar şi a altor afecţiuni respiratorii grave este, în această parte a Europei, una dintre cele mai ridicate din lume, iar poluarea joacă cel mai important rol în generarea acestor afecţiuni.

- Valoarea minimă acceptată în EU pentru spaţiul verde este de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor – în Bucureşti suntem la jumătate din minimul acceptat.

- Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă privim către extreme: “unui locuitor din Crângaşi îî revine o jumătate de metru pătrat de spaţiu verde, adică de peste 20 de ori mai puţin decât necesarul minim recomandat pentru o viaţă normală” – Portalul Naţional de Administraţie Publică.

- Autorităţile locale nu reuşesc să creeze zone verzi noi, ba din contră, avizează proiecte imobiliare care micşorează spaţiul verde.

- Pădurea Bucureşti este singura soluţie viabilă ca filtru verde funcţional între gropile de gunoi şi cei peste 500.000 de bucureşteni afectaţi de mirosuri şi poluare atmosferică severă.

Ce trebuie să ştie cei ce doresc să participe la plantarea Pădurii Bucureşti, potrivit organizatorilor:

  • Această iniţiativă este cetăţenească (plant it yourself).

  • Terenul este în prezent abandonat – situaţia juridică a acestuia este necunoscută.

  • Vom cere Primăriei Municipiului Bucureşti să clarifice natura proprietăţii terenului şi să genereze cadrul legal şi fondurile necesare pentru că Pădurea Bucureşti să existe.

  • Cei care doresc să participe la plantare trebuie să-şi aducă cazmale, mănuşi, apă şi puieţii.

  • Ghid de plantare:

  1. Distanţa faţă de ceilalţi arbori trebuie să fie minim 3 metri.

  2. Groapa se sapă la dimensiunile 30 cm lăţime x 30 cm lungime x 30 cm adâncime, aproximativ înălţimea părţii de metal a cazmalei.

  3. Mărunţeşte pământul scos înainte de a-l reaşeza în groapa săpată.

  4. Tasează bine pământul în jurul puietului după plantare.

  5. Pozează copăceii plantaţi de tine şi trimite poza şi gândurile tale aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor