Brînză (PDL) îi cere ministrului francez al Educaţiei să prezinte public scuze pentru subiectul de la Bacalaureat
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, deputatul PDL William Brînză, îi cere ministrului francez al Educaţiei să prezinte public scuze pentru subiectul inclus la examenul de Bacalaureat din Franţa, care conţinea exprimări discriminatorii la adresa cetăţenilor români, şi sancţionarea celor responsabili de redactarea sa.
"Îmi exprim profunda dezamăgire vis-a-vis de atitudinea autorităţilor franceze care continuă să încurajeze şi să tolereze acest tip de manifestări xenofobe îndreptate împotriva românilor şi cer, cu această ocazie, ministrului francez al educaţiei să prezinte public scuze pentru subiectul inclus la examenul de Bacalaureat. Consider că este o exprimare denigratoare pentru români şi România cu atât mai mult cu cât situaţia este provocată de un minister care are printre obiectivele sale principale de activitate promovarea multiculturalităţii europene şi schimburile de experienţă profesională între state şi nu pe acela al evidenţierii, prin acţiuni de denigrare îndreptate împotriva unui stat european care se bucură de aceleaşi drepturi şi are aceleaşi obligaţii ca şi statul francez", susţine acesta într-un comunicat de presă transmis luni AGERPRES.
Totodată, Brînză solicită şi demiterea profesorului care a redactat subiectul, dar şi a comisiei care l-a aprobat.
Deputatul a subliniat, totodată, faptul că Franţa este un stat membru cu experienţă solidă în ceea ce priveşte politicile UE şi aplicarea lor şi acest lucru ar trebui să se vadă mai ales în ceea ce priveşte respectarea dreptului liberei circulaţii, al mobilităţii, fie că vorbim de cetăţenii români, francezi sau de alte naţionalităţi.
"Am speranţa că această situaţie îşi va găsi rezolvare în cel mai scurt timp posibil. De asemenea cer ministrului român al Educaţiei să se autosesizeze şi să solicite de urgenţă măsuri la cel mai înalt nivel", a mai declarat deputatul Brînză.
Liceenii de la Ştiinţe şi Tehnologia Managementului (STG) care au dat Bacalaureatul săptămâna trecută au avut de răspuns la Drept la un subiect care nu invită la prietenie între popoare, scria sâmbăta trecută Liberation, care citează sindicatul CGT Educ"Action.
Potrivit cerinţei subiectului, elevilor li se cere să prezinte "formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care doreşte să îşi protejeze pe o perioadă de 20 de ani marca împotriva falsificatorilor care operează în România".
Trebuia desemnată o ţară anume, în loc de o alta, se întreabă autorul articolului din Liberation. CGT Educ"Action a deplâns faptul că românii "se află din nou în situaţia de a fi stigmatizaţi" şi propune ca anul viitor subiectul să fie: "Prezentaţi formalităţile care trebuie îndeplinite de elevi pentru a fi protejaţi de subiectele insultătoare".
În aceeaşi zi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a anunţat că va transmite o scrisoare oficială omologului său francez, Vincent Peillon, în care va solicita explicaţii în legătură cu subiectul de la examenul de Bacalaureat.
"Considerăm că pentru a ne pronunţa în acest caz e nevoie de o analiză amănunţită a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare. După ce vom avea o imagine completă, vom emite un punct de vedere nuanţat", declara ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, prin intermediul unui comunicat.
Ministrul interimar mai spune că, indiferent de contextul socio-politic şi de percepţia pe care cetăţenii unui stat o au despre cetăţenii altor state, "factorii de decizie ai oricărui sistem modern de educaţie trebuie să adopte din start o atitudine responsabilă, care să nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare şi clişeelor mentalitare".