Brexitul este amânat ca urmare a rezultatului alegerilor

Oficiali din Bruxelles au dezvăluit că încă nu s-a ajuns la un acord oficial cu Londra în legătură cu data propusă de începere a negocierilor pentru Brexit, existând riscul ca rezultatul alegerilor parlamentare britanice să ducă la amânarea lansării discuţiilor de separare.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)
Andrei Popescu
09.06.2017

Eurocraţii se confruntă cu perspectiva de coşmar a amânării lansării procedurilor pentru Brexit după ce sondajele au arătat că, în urma alegerilor de joi, niciun partid nu va obţine o majoritate în Parlamentul Marii Britanii.

Contrar afirmaţiilor făcute de premierul May şi unii conservatori seniori, oficialii din Comisia Europeană nu au nicio preferinţă în ceea ce priveşte persoana care va deveni următorul premier britanic: conservatoarea Theresa May sau Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor.

Guenther Oettinger, comisarul UE pentru buget, a declarat după anunţarea rezultatelor că, din ceea ce se vede, este posibil ca negocierile să nu înceapă în 19 iunie.

În plus, eurocraţii nu au reuşit stabilească cu miniştrii britanici o dată specifică pentru lansarea negocierilor din cauza alegerilor parlamentare, dar încă doresc ca discuţiile să înceapă în 10 zile.

Oettinger a insistat că “rezultatul nu contează pentru noi”, adăugând că liderii seniori UE vor monitoriza rezultatul alegerilor dintr-o perspectivă imparţială.

Dar, rezultatul alegerilor parlamentare – în care premierul Theresa May nu a obţinut o majoritate şi va fi nevoită, dacă va rămâne în funcţie, să încheie o alianţă cu alte partide – ar putea da peste cap lunile de pregătiri pentru lansarea negocierilor pentru Brexit, în condiţiile în care fereastra oportunităţii încheierii unui acord deja se închide tot mai mult.

Eurocraţii vor înfrunta o echipă de negociere total diferită, care va avea, de asemenea, nevoie de ceva timp pentru a stabili propria sa strategie pentru Brexit.

Oficiali din Bruxelles şi-au exprimat deja exasperarea în repetate rânduri cu privire la perioada lungă de timp care i-a luat Marii Britanii pentru a se organiza în haosul politic instalat după referendumul pentru Brexit de anul trecut.

Eurocraţii deseori indică faptul că cei 27 de membri UE au căzut de acord asupra strategiei de negociere în câteva săptămâni, în timp ce guvernului britanic i-a trebuit 9 luni pentru a declanşa Articolul 50.

Când premierul May a anunţat alegeri anticipate în luna iunie, un oficial UE a declarat: “Sperăm, oarecum, că acest lucru va duce la un lider puternic în Londra care va putea negocia cu noi, având în spate suportul puternic al electoralului”.

Dar acum este destul de probabil ca viitorul guvern de coaliţie – fie că va fi format din Conservatori şi Liberal Democraţi sau un grup de partide de stânga – să urmărească o linie în mare parte diferită în negocieri, comparativ cu cea adoptată de premierul May până acum.

Bruxelles-ul s-a aşteptat, până acum câteva săptămâni, la o victorie clară a Conservatorilor şi pregătirile sale s-au concentrat în jurul ideii că Marea Britanie va părăsi piaţa unică şi uniunea vamală.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Margaritis Schinas, a insistat că Uniunea Europeană este pregătită pentru orice rezultat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor