Boris Johnson: Înaintea invaziei, Franţa "a negat", iar Germania se aştepta iniţial la o victorie rapidă a ruşilor

Boris Johnson
Boris Johnson

Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că Franţa "a negat" perspectiva unei invazii ruse în Ucraina iar guvernul german se aştepta iniţial la o înfrângere rapidă a armatei ucrainene în loc de un conflict de lungă durată.

De asemenea, într-un interviu acordat CNN Portugal, Johnson a mai afirmat că atitudinile naţiunilor occidentale au variat foarte mult înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie.

Remarcile sale au atras o dezminţire usturătoare din partea Germaniei, care l-a acuzat pe fostul premier că are "o relaţie unică cu adevărul".

În timp ce Johnson a subliniat că, deşi naţiunile UE s-au raliat ulterior în spatele Ucrainei şi că în prezent oferă un sprijin ferm, nu a fost aceeaşi situaţie în perioada de dinaintea invaziei ruse.

"Acest lucru a fost un şoc uriaş ... puteam vedea grupurile tactice de batalioane ruseşti adunându-se, dar diferite ţări aveau perspective foarte diferite", a declarat Johnson.

"La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, în cazul în care se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid şi ca Ucraina să se retragă", a precizat Johnson, citând "tot felul de motive economice solide" pentru această abordare.

"Nu am putut susţine acest lucru, mi s-a părut un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înţelege de ce au gândit şi simţit aşa cum au făcut-o", a continuat Johnson. De la declanşarea invaziei ruse, Germania a încercat rapid să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

"Să nu aveţi nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment", a mai afirmat Johnson.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost în fruntea eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone intrarea trupelor sale pe teritoriul ţării vecine.

În martie, şefului serviciilor de informaţii militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus să se retragă din funcţie, în parte pentru că "nu a reuşit să anticipeze" invazia rusă în Ucraina, a declarat atunci pentru CNN o sursă militară care avea cunoştinţă despre acest subiect.

Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul iniţial al Italiei la ameninţarea unei invazii. El a declarat pentru CNN că guvernul italian - condus la acea vreme de Mario Draghi - "la un moment dat, pur şi simplu a spus că nu ar putea susţine poziţia pe care o luăm", având în vedere dependenţa "masivă" de hidrocarburile ruseşti.

Mulţi observatori au crezut iniţial că o invazie rusă în Ucraina va fi finalizată în câteva săptămâni sau zile, dar forţele Kievului au respins în schimb atacul iniţial al Moscovei spre capitală şi, mai recent, au desfăşurat contraofensive de succes pentru a recâştiga teren în estul şi sudul ţării.

Totodată, Johnson a susţinut că, odată ce Rusia şi-a lansat invazia în februarie, atitudinea în Europa s-au schimbat rapid:

"Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea - germani, francezi, italieni, toată lumea, (preşedintele SUA) Joe Biden - a văzut că pur şi simplu nu exista nicio opţiune. Pentru că nu puteai să negociezi cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie. După toate neliniştile mele... îmi exprim respectul cu privire la modul în care a acţionat UE. Ei au fost uniţi. Sancţiunile au fost dure".

În timpul mandatului său, Johnson a criticat frecvent invazia rusă şi a creat o relaţie strânsă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Johnson a fost forţat să demisioneze în iulie, după ce scandaluri repetate i-au subminat reputaţia şi au determinat ca zeci dintre miniştrii săi să demisioneze.

Johnson a fost înlocuit la Downing Street de Liz Truss, care a avut cel mai scurt mandat dintre toţi prim-miniştrii britanici. Mandatul său de şapte săptămâni a fost subminat de un "mini-buget" care a speriat pieţele şi a determinat agenţiile financiare mondiale să îşi exprime îngrijorarea.

Ulterior, Truss a fost înlocuită cu Rishi Sunak, care a vizitat recent Kievul pentru prima dată în calitate de prim-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe