Boris Johnson îl avertizează pe Donald Trump că este împotriva unor lovituri "disproporţionate" împotriva Iranului

Boris Johnson
Boris Johnson (TOLGA AKMEN/AFP/GETTY IMAGES)

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Donald Trump să nu efectueze lovituri „disproporţionate” asupra Iranului după atacul cu drone de vineri care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani.

Preşedintele american a avertizat că SUA ar putea să riposteze „poate într-o manieră disproporţionată” dacă Iranul atacă cetăţeni sau ţinte americane.

De asemenea, Trump a afirmat că siturile culturale iraniene sunt ţinte posibile ale armatei americane, respingând argumentele că acest lucru ar constitui o crimă de război în conformitate cu dreptul internaţional.

Luni, purtătorul de cuvânt al premierului a avertizat că un atac asupra unei ţinte culturale este interzis în cadrul Convenţiei de la Haga, SUA fiind semnatară.

"Există convenţii internaţionale în vigoare care împiedică distrugerea patrimoniului cultural", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Johnson.

Cu toate acestea, Downing Street a insistat că parteneriatul de securitate al Marii Britanii cu SUA rămâne „foarte strâns”, în ciuda faptului că Trump nu a informat Marea Britanie despre planurile sale de a-l asasina pe Soleimani.

Întrebat dacă Johnson este convins că lovitura cu drone asupra lui Soleimani din SUA este legală, purtătorul de cuvânt al şefului cabinetului britanic a declarat: „Statele au dreptul să ia măsuri ca aceasta în autoapărare, iar Statelor Unite le-a fost clar că Soleimani a complotat atacuri iminente asupra diplomaţilor şi personalului militar american.“

Premierul britanic a cerut guvernului irakian să permită trupelor străine să rămână în ţară pentru a lupta împotriva ameninţării reprezentate de Statul Islamic.