Bolojan vrea un "candidat integrator" la prezidenţiale: Altfel riscăm iar o "pulverizare de voturi"

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
11.12.2024

Preşedintele interimar al PNL Ilie Bolojan a explicat, la Digi24, de ce este nevoie de un candidat la prezidenţiale care să fie susţinut de o coaliţie, astfel încât şansele de câştig să fie maximizate şi să nu se mai repete greşelile din trecut când voturile au fost fragmentate de o multitudine de candidaţi.

"În afară de a avea un guvern stabil, care să aibă un program de reforme, care să arate clar că România ştie ce are de făcut, nu vom putea fugi nici de alegerile prezidenţiale. Şi atunci, cred că partidele, din nou, trebuie să se trezească şi aici. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat în actuala coaliţie de guvernare, când de dimineaţă miniştrii lucrau, ipotetic, în şedinţa de guvern şi, după-amiază, candidaţii îşi lansau nişte atacuri reciproce destul de dure. Vă puteţi imagina, dacă asta continuă cu cele patru partide în coaliţie (USR-PNL-PSD-UDMR) şi fiecare cu un candidat sau cu doi, trei candidaţi, unde se va ajunge?", a declarat Ilie Bolojan.

Întrebat dacă asta înseamnă candidat comun, şeful liberalilor a replicat: "Asta înseamnă că, din nou, trebuie să renunţăm la ceea ce am făcut până acum."

"Hai să ne punem un candidat ca să vedem dacă el, la loteria voturilor, poate ia, cum să vă spun eu, 200 de mii de voturi în plus, 300 de mii de voturi în plus şi poate intră în turul 2, ca să încercăm noi să jucăm această miză mică. Cred că trebuie găsită cea mai bună soluţie. Sigur, cu cât sunt mai puţini candidaţi, mai ales cei care sunt pro-occidentali, cei care îşi asumă aceste valori ale României moderne, cu atât este mai bine, cu atât certurile dintre partide sunt limitate şi, de asemenea, din punctul meu de vedere, dacă s-ar găsi un candidat integrator care să integreze electoratele, să reprezinte şi România tradiţională, şi România care susţine familiile, dar şi România urbană, cu siguranţă am da senzaţia că am înţeles şi în ceea ce înseamnă votul la prezidenţiale, votul pe care l-au dat românii şi, cu siguranţă, coerenţa în acţiune ar fi mult mai mare", a precizat Ilie Bolojan.

O astfel de mişcare, a continuat şeful PNL, ar maximiza şi şansele de câştig "pentru că o pulverizare de voturi ne duce din nou către nişte dispute şi către un tur doi în care nu ştim cum vor arăta lucrurile."

"Şi eu cred că şi aici trebuie să înţelegem şi, indiferent dacă am fost candidat sau nu am fost candidat, dacă suntem preşedinţi de partide sau nu suntem, trebuie să ne facem o analiză personală dacă suntem într-adevăr în măsură să integrăm electorate, dacă nu, trebuie căutat un candidat. România are personalităţi, dar trebuie să le identificăm şi când un om serios vede că există forţe care îi cer să facă un serviciu ţării noastre, eu nu cred că nu se poate găsi o formulă de genul acesta. Nu ştiu, cu un candidat, cu doi candidaţi, nu sunt în măsură să dau acum. Spun doar că fiecare trebuie să ne facem o analiză, şi în discuţia pe care am avut-o cu colegii de la PNL a fost clar: nu mai repetăm greşelile. Ne-am învăţat lecţia şi vom căuta să găsim o formulă în care să existe şi un candidat care are o coaliţie în spate", a afirmat Ilie Bolojan.

Liderul PNL a subliniat că nu ştie dacă "este o soluţie, dacă sunt două soluţii, dar asta trebuie identificată în perioada următoare, probabil că, deja către începutul anului, să avem un astfel de candidat şi din nou trebuie să ne mai învăţăm o lecţie".

"Cred că trebuie din nou să înţelegem că votul ăsta de furie a fost dat şi împotriva lumii politice care a fost percepută că stabileşte regulile jocului după cum îi convine. Hai să punem alegerile în toamnă, ba nu le punem în toamnă, hai să le mutăm mai târziu, înspre decembrie, dar localele le suprapunem pe europarlamentare. Cred că coaliţia care se formează trebuie să dea o perspectivă clară. Uite, cam în data aia vor fi alegerile, trebuie hotărâtă din timp. Nu ştiu, nu pot să dau acum o dată, dar e clar că în primăvară trebuie stabilită explicit şi oamenii să ştie: da, asta este agenda, de atunci încep semnături, după Anul Nou. Nu cred că este cazul, că şi aşa e o situaţie tensionată, ca de sărbători să ne apucăm să strângem semnături. Nu cred că asta este o problemă, dar în primăvară, deci trebuie imediat ce coaliţia se formează, să dea o agendă, să fie lucrurile clare, să fie predictibile", a punctat Ilie Bolojan.

Astfel, şeful PNL a dezvăluit că şi-ar dori ca alegerile parlamentare din România să fie în ultima duminică din noiembrie, din 4 în 4 ani şi aşa rămân pentru următorii 30 de ani, "pentru că asta deja arată seriozitate, predictibilitate şi vedeţi că nu întotdeauna este pentru cine se pregăteşte jocul, ci pentru cine se nimereşte".

"Şi dacă n-am învăţat din 2024 ce s-a întâmplat, înseamnă că n-am mai învăţat nimic şi reguli ale jocului clare, corectitudine, instituţii funcţionale înseamnă încredere şi partidele să se pregătească în consecinţă. Nu, cum să vă spun, dacă avem jucători înalţi şi puternici stabilim că e regulă de rugby, dacă sunt, nu ştiu, specialişti de aruncări la coş jucăm baschet, nu merg lucrurile astea aşa. Deci de la aceste detalii, de la lucrurile mici, trebuie început şi eu cred că există inteligenţă şi instinct de conservare în lumea politică ca aceste lucruri să le facem cum trebuie şi să trecem peste aceste mici calcule: dar eu pierd acolo, uite, se desfiinţează un consiliu de administraţie cu 9 persoane la ASF şi mai rămân, nu ştiu, 4; dom'le, dar poate merge şi cu 5 foarte bine, nu se întâmplă nimic. Va pierde cineva, în mod evident, dar vom câştiga respectul oamenilor", a conchis Ilie Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor