Bolojan propune o reformă dură a statului, indiferent de costurile de "popularitate": Am ajuns să avem deficit de tip pandemie sau război

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
28.10.2024

Dincolo de alianţele de conjunctură, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care a fost unul dintre cei mai performanţi primari PNL, crede că adevărata problemă a coaliţiilor este incapacitatea lor de a aborda reformele dureroase dar necesare, cum ar fi reducerea cheltuielilor statului şi organizarea mai eficientă a administraţiei.

Ilie Bolojan vorbeşte, într-un interviu acordat Digi24, despre reforma unui stat unde primarii care acumulează datorii scapă de consecinţe şi unde autorităţi de reglementare redundante înghit resurse fără să ofere soluţii reale. Ce şi-ar dori? O coaliţie de dreapta, care să fie dispusă să facă sacrificii politice pentru progres, chiar dacă asta înseamnă pierderea temporară a popularităţii.

Care este rolul unei coaliţii în viziunea lui Bolojan

"Problema pe care o ai întotdeauna în alegeri este aceea că nu întotdeauna faci coaliţie cu cine ai vrea, nu întotdeauna este un rezultat care să-ţi permită să faci lucrurile aşa cum poate ar trebui făcute, ci electoratul îţi dă o realitate politică, un număr de consilieri locali, într-un consiliu comunal, un număr de consilieri judeţeni, un număr de parlamentari şi, în baza acelui rezultat, se pot face nişte coaliţii.

Din punctul meu de vedere, problema nu este neapărat ce coaliţie se face cu alta, pentru că astăzi e greu să vorbeşti în lumea politică românească de alb şi de negru, pentru că aproape toate partidele, într-o formă sau alta, au fost în diferite forme de coaliţii. Problema pentru mine este ce face o coaliţie, odată formată, pentru ţara noastră sau pentru o comunitate, dacă este la nivel local. Tratează cu prioritate problemele principale, atacă problemele grave sau le amână? Vine doar cu chestiuni care ţin de o anumită retorică populistă sau face ceea ce nu dă bine, dar ceea ce trebuie, cu riscul ca uneori, pe termen scurt, să-ţi afecteze, să spunem, cotele de încredere.

Asta este, de fapt, problema şi eu cred că în astfel de termeni foarte corecţi şi foarte cinstiţi se poate pune problema în aşa fel încât să le spui şi corect, ce se poate întâmpla, dar să le spui şi valorile pe care tu le susţii sau ce crezi că ar trebui susţinut dacă intri într-o coaliţie pe care nu o vrei neapărat, ci pe care ţi-o dă electoratul. Şi eu cred că, dacă mă întrebaţi pe mine, PNL ar putea să facă o coaliţie cu cei care au rezultate în alegeri, dacă lucrăm la câteva probleme pe care România le-a acumulat în aceşti ani.

Avem un stat care s-a hipertrofiat, un stat care funcţionează pe datorie, dovada faptului că luăm nişte credite imense, dovada faptului că ne ducem cu o inflaţie destul de mare, avem nişte deficite care sunt de tip pandemie sau de tip război, de până la 8%. Prin urmare, dacă nu vom scădea cheltuielile statului, nu vom reorganiza instituţii, nu vom reduce personalul, acolo unde el nu are ce face sau unde îşi bate joc de cetăţeni, cu siguranţă nu vor fi bani pentru investiţii, nu vor fi bani pentru creşteri de salarii sau de pensii şi vor fi impuse taxe noi şi se vor reduce investiţiile. Asta cred că e o direcţie cât se poate de corectă pe care PNL, înainte de alegeri sau după alegeri, trebuie să o susţină.

Trebuie să lucrăm la o bună rânduială în societate...Dar analizând partidele care candidează în România, vedeţi la PSD o vocaţie a modernizării? Vedeţi la PSD sau la celelalte partide o vocaţie a reformelor? PNL, de-a lungul anilor, cu toate minusurile lui, a dovedit că are energii interne pentru a performa, pentru a se regenera şi pentru a susţine politici corecte, pentru că sunt nişte extinderi de la cele locale pe care le-am probat în multe locuri din România.

Ce crede despre coaliţia PSD-PNL care a fost până acum

"La data respectivă la care s-a format, eu personal am fost împotriva ei, dar tragem o linie după 2 ani şi jumătate, 3 ani de zile. Ce constatăm? Am avut o stabilitate. Bulgaria n-a avut această stabilitate, România s-a dezvoltat, nu cu viteza cu care s-ar fi putut dezvolta, dar infrastructura a primit sume mai mari pentru a se edifica în ţara asta, având în vedere deficitul de infrastructură.

În schimb, am ratat nişte oportunităţi, am ratat majoritatea de două treimi, când a fost şi UDMR în guvernare, o majoritate stabilă. Bun, a trebuit poate un an de zile coaliţiei să-şi regleze colaborarea după activităţile contondente din campania din 2020, dar cred că se putea face mult mai mult pentru a corecta acumulările negative şi supărările pe care le au românii pe bună dreptate pe lumea politică, provenind din această chestiune.

Nu neapărat pentru că a fost o coaliţie, să spunem, între stânga şi dreapta, ci pentru ca această coaliţie n-a fructificat această fereastră de oportunitate să trateze problemele care îi nemulţumesc pe români, multe dintre ele reale şi corecte, şi să dea alte speranţe că se poate. Asta cred că trebuie să facă PNL de acum înainte."

Implicarea lui Bolojan

Jurnalist: Dacă v-aţi implica în politica de partid, aţi reaminti partidului care sunt priorităţile ţării, priorităţile cetăţenilor? Deci, aţi vrea să faceţi pasul acesta?

Ilie Bolojan: Cu siguranţă mă voi implica în politica de partid, pentru că, dacă i-am criticat de multe ori pe parlamentarii noştri, a fost pentru faptul că au votat toate, să spunem, propunerile care au venit de la coaliţie, sau pentru că n-au venit cu proiecte de legi care să facă anumite modificări, dar nu cele care sună bine întotdeauna, ci cele care schimbă mentalităţi sau schimbă abordări.

Jurnalist: Aveţi un proiect de căpătâi, ca să zic aşa, cu care aţi începe regionalizarea?

Ilie Bolojan: Nu am un proiect de căpătâi, dar, în mod cert, în administraţia naţională şi locală se pot face o grămadă de lucruri pentru ca oamenii să privească cu mai mare încredere direcţia de dezvoltare a acestei ţări.

Gândiţi-vă, de exemplu, că Germania, care este o ţară mult mai mare decât România, are o singură autoritate de reglementare pentru reţele, că sunt reţele de telefonie, de gaze, de electricitate. Noi am făcut pentru fiecare câte o autoritate cu sute de angajaţi, cu consilii de administraţie şi aşa mai departe, deci nu ne permitem dacă o ţară mult mai mare, mult mai dezvoltată, a simplificat.

De ce trebuie să facem asta? Asta se poate face prin nişte proiecte de legi, care şi dacă vor cădea, totuşi cineva le va sesiza. Dom'le, dar nu e regulă că se vor pune nişte reflectoare pe anumite zone, de unde se consumă resurse foarte mari, care birocratizează, care blochează dezvoltarea şi aşa mai departe.

Gândiţi-vă la nivelul unei administraţii locale. Ani de zile, guvernele noastre au prorogat o prevedere care spune cât se poate de clar că banii de la guvern vin către autorităţii locale, direct proporţional cu gradul de încasare a impozitelor.

Păi, dacă tot timpul amâni această prevedere, un primar care nu este nativ bun gospodar, are următoare gândire: oricum îmi dau bani, de ce să încasez impozitele? Pentru că oricum creez doar un deranj în rândul cetăţenilor. Pe cale de consecinţă apare o chestiune de inechitate, apar venituri care nu se încasează, lucruri care nu se fac, lipse de încredere.

Şi tot la fel, ciclic, guvernele noastre au achitat datoriile unor primării, care au acumulat arierate aberante, şi atunci mesajul către acest tip de primari este puteţi face orice, nu răspundeţi de nimic. Dacă ar fi apărut o reglementare care să spună, uite, dacă intri în arierate, intri într-o formă de insolvenţă primăria şi s-ar putea să fii desfiinţat sau nu va lua salariile, cu siguranţă comportamentul ar fi fost diferit.

Deci astfel de lucruri pot fi făcute fără niciun fel de probleme şi eu cred că PNL trebuie să susţină această bună organizare şi, sigur, coaliţiile sunt foarte importante pentru că, teoretic, dacă ieşi cu cei din familia ta, deci cu care ai aceeaşi viziune într-o coaliţie, asta este partea naturală, dar e posibil să nu fim în o astfel de situaţie.

Jurnalist: Aţi dori o coaliţie cu USR şi forţele de dreapta?

Ilie Bolojan: Cea mai bună coaliţie este întotdeauna cea care este apropiată, doctrina, cu aceeaşi viziune...Şi noi să colaborăm, indiferent de culoarea politică. Şi, de fapt, problemele Bucureştiului sunt găurile negre.

Faptul că nu s-a investit în sistemul de termoficare ani de zile, faptul că s-a jucat populist la subvenţii cât mai mari pentru ca bucureştenii să nu simtă că au una dintre cele mai proaste reţele de termoficare din România şi că trebuie reparată înseamnă că miliarde se duc în subvenţii.

De asemenea, politicile populiste ale primărilor de sector din capitală, să ştiţi că nu există nici la cea mai săracă primărie de comună din România o situaţie în care ţi se colectează gunoiul şi tu nu-l plăteşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor