Bolojan: Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaţilor din primării

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, susţine că banii din bugetele locale trebuie mai bine administraţi, aşa încât accentul să pice pe investiţii, nu pe măsurile sociale, şi că trebuie făcute cât mai multe proiecte cu bani guvernamentali şi europeni.

Potrivit lui Bolojan, sunt mai multe cauze pentru care unele administraţii nu reuşesc să creeze condiţii pentru dezvoltare în comunităţile lor.

"Una e problema marilor oraşe care, conform studiilor, sunt centre de dezvoltare ale României şi care sunt locomotive pentru comunităţile din judeţele respective. Deci acolo e o categorie de probleme.

A doua categorie sunt oraşele de mici dimensiuni, monoindustriale, care au probleme de atractivitate şi aici edilii, chiar dacă fac eforturi mari, se lovesc de probleme care nu pot fi uşor surmontate.

Mai sunt şi comunităţile mici, zona de rural. Aici e scăderea natalităţii, un număr redus de locuri de muncă, avem un fenomen de depopulare, localităţile nu au venituri, nu există atractivitate.

Problemele sunt diferite, soluţiile sunt diferite”, a declarat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.

Întrebat cum a reuşit să dezvolte Oradea în perioada în care a fost primar, Bolojan a vorbit despre buna administrarea a bugetului local şi despre investiţii realizate atât din fondurile noastre, cât şi din banii europeni.

„Sunt chestiuni care se repetă indiferent de mărimea localităţii. O problemă e gestionarea bugetelor proprii aşa încât, din banii colectaţi de la cetăţeni, o cotă cât mai mare să fie orientată spre investiţii care să creeze condiţii pentru dezvoltare sau să crească calitatea serviciilor. E un element important căci, din păcate, o bună parte din veniturile încasate sub formă de taxe şi impozite se consumă pe cheltuieli de funcţionare. Peste 60% din comunele din România nu au venituri proprii care să acopere nici măcar salariile angajaţilor din primărie, deci nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiţii. Iar dacă bugetul de stat sau Consiliul Judeţean nu ar asigura direcţionări de sume, acele primării s-ar închide.

Cred că între alocările care ţintesc un profil social puternic, deci preţuri foarte mici la anumite utilităţi, dar ţinute nu datorită performanţei, ci datorită subvenţiilor, ajutoare sociale combinate, tot felul de lucruri de genul acesta şi banii pentru dezvoltare, e o opţiune strategică ca, în fiecare an, să pui bani deoparte de dezvoltare, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine.

Dezvoltarea şi crearea de condiţii pentru dezvoltare înseamnă infrastructură pentru investiţiile private, care înseamnă locuri de muncă. Asta a fost o prioritate pentru mine în mandatele de primari, profitând de o conjunctură care a avantajat vestul României. Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru: lipsa de infrastructură, de autostrăzi la nivel naţional a făcut ca o bună parte din investiţiile străine să se cantoneze la 300 – 400 de kilometri de frontiera de vest, fapt ce a fost un avantaj pentru noi. Existenţa unei reţele de parcuri industriale bine puse la punct a fost o ancoră suplimentară. În Oradea, faţă de cei 10 ani în urmă, acum în loc de 75-76.000 de locuri de muncă sunt 96.000. 20.000 de locuri de muncă înseamnă nişte familii salvate.

Deci gestionarea bugetului e vitală. Al doilea lucru e să atragi investiţii. Asta înseamnă şi investiţii pe fonduri europene. E nevoie şi de proiecte pentru finanţările guvernamentale.

O prioritate ca serviciile publice să fie cât mai bune – un sistem de învăţământ pus la punct, spitale şi dispensare care să ofere servicii bune pentru cetăţeni, curăţenie, o reţea de termoficare funcţională – sunt ingrediente de bază pentru dezvoltarea unei comunităţi”, a declarat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.