Bolojan anunţă reforma administraţiei locale: Ţara nu se schimbă doar de la Bucureşti, ci din fiecare judeţ, din toate oraşele şi comunele

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
18.07.2025

Premierul Ilie Bolojan a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Dezvoltării, o serie de măsuri care vizează reforma administraţiei publice locale.

"Administraţia locală este una dintre cele mai importante. Urmează educaţia, sănătatea, ordinea publică şi, abia apoi, administraţia centrală. Astăzi vă prezentăm principalele propuneri, pe care, începând de săptămâna viitoare, le vom discuta, astfel încât, până la finalul lunii, să avem pachetul finalizat. Ţara nu se schimbă doar de la Bucureşti, ci din fiecare judeţ, din toate oraşele şi comunele ţării noastră", a declarat Ilie Bolojan, citat de Hotnews.

Şeful Guvernului a anunţat că sunt trei direcţii importante:

"Una este să avem mai multă eficienţă şi mai multă responsabilitate în administraţia publică locală. A doua este să întărim capacitatea administrativă, pentru a putea gestiona probleme şi a genera dezvoltare. A treia direcţie ţine de descentralizare şi digitalizare, astfel încât, prin adoptarea acestor politici, să avem o administraţie în care decizia este cât mai aproape de cetăţean", a precizat Ilie Bolojan.

Număr maxim de angajaţi pentru primării

"Eu o să mă refer acum la prima direcţie. Una dintre cele mai importante măsuri va fi plafonarea numărului de angajaţi, care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel naţional.

Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori.

Pentru Consiliile Judeţene, pot fi indicatori suplimentari, cum ar fi numărul de UAT-uri.

În acest fel, vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor şi ai consiliilor judeţene.

De ce e nevoie de această măsură?

Astăzi avem primării cu un număr mic de angajaţi care funcţionează foarte bine şi, în acelaşi timp, primării cu populaţie similară, dar cu un număr mult mai mare de angajaţi – fără să vedem un plus în servicii sau în calitate, pe care cetăţenii să-l simtă.

Avem consilii judeţene cu 100 de angajaţi care funcţionează eficient şi CJ-uri mai mici cu peste 200 de angajaţi, unde lucrurile nu neapărat merg mai bine.

Acolo unde personalul este supradimensionat, acesta va fi redus, iar acolo unde personalul este deja redus, nu vor apărea schimbări. Dimpotrivă, va fi o oportunitate pentru că fiecare instituţie să-şi stabilească organigrama aşa cum consideră potrivit."

Mai puţini poliţişti locali

"A doua măsură: limitarea numărului de poliţişti locali.

În prezent, norma este de 1 poliţist local la 1.000 de locuitori. Vrem să majorăm această normă.

Cum anume? Rămâne să stabilim împreună cu primăriile.

Şi aici vedem diferenţe foarte mari: sunt oraşe unde avem 1 poliţist la 2.000 de locuitori, dar şi oraşe, cum e Buzău, unde se depăşeşte cu mult limita legală.

Întreg sistemul de ordine publică trebuie mai bine organizat, astfel încât să evităm cheltuieli inutile."

Grilă unică de salarizare pentru primăriile care nu-şi acoperă cheltuielile proprii

"O altă măsură: introducerea unei grile unice de salarizare în localităţile care nu-şi pot acoperi nici măcar salariile din veniturile proprii.

Astăzi, fiecare primărie îşi poate stabili grila de salarizare. În multe localităţi, salariile sunt la limita maximă, apropiate de venitul unui viceprimar.

Dar dacă guvernul finanţează aceste cheltuieli, e corect să existe o formă de standardizare.

Localităţile care reuşesc să funcţioneze din venituri proprii îşi vor putea păstra libertatea să decidă grilele şi organigramele după nevoile lor, ca să poată oferi servicii cât mai bune."

Bani de la Guvern pentru primării, în funcţie de eficienţă

"O altă măsură: alocarea fondurilor guvernamentale în funcţie de eficienţă. Mă gândesc, de exemplu, la gradul de colectare al impozitului, care e amânat. A fost grija de a nu angaja aleşii locali. Acest pachet va rezolva astfel încât să fii eficient şi să poţi să soliciţi pe bună dreptate sume de compensare, dacă ţi-ai făcut şi tu datoria.

O altă măsură: un funcţionar public să poată avea norma împărţită între 2-3 primării. Un contabil, un secretar, dacă nu au un volum mare, pot să acopere 2 primării.

Sunt situaţii în care nu mai avem biblioteci în mediul rural şi nu văd nicio problemă ca un bibliotecar să poată lucra la două primării, ca să avem biblioteci deschise.

Un lucru important este reducerea cabinetelor aleşilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central. Pe lângă fiecare ales local există un număr de oameni în cabinet. Doi la un primar de comună, la un preşedinte de CJ patru şi aşa mai departe. Putem reduce acest număr, pentru că la nivel de ţară numărul acestora depăşeşte 10.000. La fel cum ne propunem şi la nivel central să reducem, cred că putem reduce şi la nivel local, să avem administraţii mai eficiente."

Programul Anghel Saligny

"Avem încredere că aleşii locali înţeleg că se poate funcţiona mai bine, cu servicii mai bune, dar cu mai puţini bani, dacă suntem organizaţi eficient în slujba cetăţeanului.

Am decis ca investiţiile din programul Anghel Saligny să fie prioritizate: vor primi finanţare acele proiecte care sunt deja într-un stadiu avansat. Proiectele care nu sunt suficient pregătite nu vor primi, cel puţin în următoarele luni, finanţare.

Până la finalul anului, vom face o reevaluare şi vom prioritiza toate proiectele, pentru că cele viabile să poată continua în mod sustenabil."

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că autorităţile locale vor decide dacă vor sau nu jocuri de noroc

"Vom propune o simplificare a procedurilor de descentralizare pentru a putea da atribuţii de la central către local, împreună cu resursele financiare aferente.

Pentru jocurile de noroc: primăria să poată decide dacă autorizează sau nu această activitate pe raza localităţii.

Autoritatea locală poate decide amplasarea acestor activităţi pe o anumită zonă. Pot impune şi o taxă specială.

Operatorii de jocuri de noroc din prezent, care activează deja, au termen 6 luni să ceară acest aviz. Dacă nu-l primesc, trebuie să închidă activitatea.

Este corect ca nu numai unii să plătească taxele şi amenzile. Toate aceste măsuri se bazează pe aceste principii, ale justeţei şi echităţii.

Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unui UAT să poată fi reţinute la sursă, şi aceste venituri să poată fi, lunar, până la plata completă, virate direct în contul primăriei. Când există un venit din partea statului român, din acel venit să putem să reţinem ceea ce duce la stingerea debitului."

Şoferii care nu-şi plătesc amenzile vor rămâne fără permis

"Alte măsuri: vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc dacă nu sunt plătite amenzile în 90 de zile. Restituirea va avea loc sub condiţia dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetăţeanul posesor al acestui permis. Dacă există datorii, permisul nu se primeşte înapoi.

Autorizaţiile de construcţie se vor oferi doar celor care şi-au achitat taxele.

Vom propune ca primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală. Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitorului."

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor