Bogdan Diaconu: Înhumarea cu onoruri a lui Nyiro Jozsef, o ameninţare demnă de timpurile lui Horthy

Epoch Times România
25.05.2012

"Înhumarea cu onoruri a unui scriitor fascist antisemit şi antiromân pe teritoriul românesc reprezintă o ameninţare la adresa României demnă de timpurile lui Horthy", acuză pesedistul Bogdan Diaconu.

"România a transmis foarte clar, într-un limbaj diplomatic, faptul că osemintele fascistului Nyiro Jozsef nu au ce căuta în ţara noastră, fiind un afront la adresa istoriei tragice a fascismului de inspiraţie maghiară din Transilvania. Faptul că Ungaria îşi asumă de la nivelul preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, înhumarea cu onoruri a unui scriitor fascist antisemit şi antiromân pe teritoriul românesc reprezintă o ameninţare la adresa României demnă de timpurile lui Horthy. România nu poate tolera imixtiunea Ungariei ca pe vremea Dictatului de la Viena", spune Diaconu într-un comunicat.

"Extremiştii care inflamează acum Europa de la Budapesta nu ne pot obliga pe cine să înhumăm, ce limbă să vorbim, pe cine să respectăm şi pe cine să nu primim între graniţele noastre. Este păcat că politica Ungariei s-a lăsat atrasă pe acest teritoriu periculos al extremismului fascist. Este periculos, pe de altă parte, că asistăm în interiorul Uniunii Europene la un asemenea reviriment al fascismului şi şovinismului maghiar care ar fi trebuit să rămână în manualele de istorie ca o amintire tristă şi ca un exemplu negativ. Politicienii maghiari care aduc osanale unor antisemiţi şi antiromâni declaraţi încearcă să reînvie un trecut dureros. Dacă idolii lor sunt Hitler, Horthy, Wass Albert sau Nyiro Jozsef, înseamnă că au lipsit de la lecţiile de istorie şi nu au înţeles câtă suferinţă au provocat acest gen de oameni semenilor lor. În ciuda lipsei lor de inteligenţă politică şi de umanitate, România a rămas mereu deschisă dialogului şi a încercat să le tempereze excesele. Aceasta nu înseamnă că toleranţa noastră trebuie să fie interpretată greşit, ca slăbiciune şi cedare!", avertizează el.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România.

”MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyiro Jozsef în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă dreaptă, antisemită şi de colaborare cu un regim fascist”, a comunicat Ministerul de Externe.

Intenţia ca scriitorul maghiar Nyiro Jozsef să fie reînhumat în România este "firească", a declarat joi la RFI senatorul UDMR, Marko Bela. El declară că "politicul n-ar fi trebuit să se amestece în această chestiune".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor