Bogdan Aurescu: România condiţionează ajutoarele pentru Moldova după căderea Guvernului Sandu

Sprijinul României va urmări, cu prioritate, interesele cetăţenilor R. Moldova, se va concentra la nivel local şi va viza continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare, afirmă Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a menţionat în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, „progresele importante realizate de Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democraţiei şi statului de drept, în lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei, precum şi în domeniul economic şi social”.

În condiţiile schimbării Guvernului de la Chişinău, şeful diplomaţiei române a subliniat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai R. Moldova va trebui reevaluat şi condiţionat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcţie de angajamentul real demonstrat de noul Executiv socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiţia şi administraţia, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept.

Totodată, Bogdan Aurescu a notat că sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizaţi, urmând a fi reorientat, în funcţie de acţiunile concrete ale noului Guvern, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova, precum şi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a ţării şi avansarea parcursului său european.

Astfel, ministrul român al Afacerilor Externe a concluzionat că sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetăţenilor R. Moldova, se va concentra la nivel local şi va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare.

În comunicatul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău cu privire la întâlnirea celor doi oficiali, nu se spune nimic despre criticile aduse de şeful diplomaţiei române însă ministrul Ciocoi a ţinut să sublinieze „că schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, (...) nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relaţiilor privilegiate dintre cele două ţări vecine”.