Bogdan Aurescu: Protocolul româno-ungar în domeniul minorităţilor trebuie semnat cât mai curând posibil

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.06.2012

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a evidenţiat, vineri, în cadrul convorbirilor cu omologul său ungar Zsolt Németh, interesul Bucureştiului pentru semnarea, cât mai curând posibil, a Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar în domeniul minorităţilor.

Protocolul, a cărui negociere a început anul trecut, în iunie 2011, ar putea avea efecte pozitive asupra minorităţilor din cele două ţări.

”Semnarea acestui nou Protocol este foarte importantă având în vedere modificările legislative ample din Ungaria, care au impact şi asupra persoanelor aparţinând minorităţii române din această ţară”, a precizat Bogdan Aurescu.

De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că standardele aplicate de România în materie de minorităţi naţionale sunt apreciate la nivel european şi internaţional şi vor fi urmate în aceeaşi manieră, şi pe viitor, pentru a asigura protejarea şi afirmarea identităţii tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Zsolt Németh a avut vineri consultări bilaterale şi cu secretarul de stat Luminiţa Odobescu.

Luminiţa Odobescu a reiterat dorinţa părţii române de a continua dialogul politic şi sectorial şi de a contribui la punerea în practică a proiectelor aflate în curs de execuţie, cu accent pe cele de interconectare a sistemelor energetice şi de transport. Partea ungară a transmis întreaga disponibilitate a Budapestei de a aprofunda cooperarea sectorială cu România, fiind evocate, în context, rezultatele foarte bune înregistrate până în prezent.

Abordând subiectele aflate pe agenda europeană, demnitarul român a accentuat interesul celor două state pentru continuarea consultărilor şi susţinerea poziţiilor comune în plan european, având în vedere multitudinea de dosare asupra cărora România şi Ungaria împărtăşesc viziuni similare sau apropiate.

În acest context, partea ungară a reiterat sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar partea română a subliniat că, în mod incontestabil, au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei graniţei externe a UE şi că se aşteaptă o decizie pozitivă în luna septembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor