Bode anunţă un parteneriat cu o firmă chineză înfiinţată pe vremea lui Mao, controlată de Partid şi marcată de corupţie
alte articole
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat încheierea unui parteneriat între o firmă românească şi o companie controlată de Partidul Comunist Chinez şi care este marcată de acuzaţii de corupţie, lucrări de slabă calitate şi supraevaluate, dezvăluie europalibera.org.
Cele două companii Good Prod (judeţul Sălaj) şi Sinohydro (China) au un număr cumulat de trei angajaţi. Mai exact, Sinohydro este înregistrată în România cu 0 (zero) angajaţi.
În ceea ce priveşte Good Prod, compania a ieşit recent din insolvenţă şi este condusă de Andrei Dorin Hodiş, care a fost pentru câteva luni consilier local de Zalău, din partea PDL, în anul 2009, pe vremea când Lucian Bode era liderul PDL Sălaj.
Firma lui Hodiş a intrat în insolvenţă în octombrie 2016, în 2017 s-a aflat în reorganizare şi a închis un an mai târziu procedura. Între timp însă, a câştigat licitaţia pentru centura oraşului Târgovişte, un contract în cooperare cu o companie bulgară, care a fost reziliat.
Revenind la Sinohydro, compania a fost înfiinţată în 1950, la un an de la venirea la putere dictatorului comunist chinez Mao Zedong, şi este condusă de oameni cu funcţii în Partidul Comunist Chinez.
La sfârşitul lui 2018, în timpul guvernării PSD, compania chineză s-a înregistrat în România şi, până acum, şi-a adjudecat lucrările de întreţinere şi reparare a drumurilor din Vrancea.
Cu un an mai devreme, în 2017, Sinohydro a semnat un contract cu Direcţia Regională Iaşi pentru drumuri şi Poduri, parte a CNAIR. Valoarea contractului, peste 70 de milioane de lei, fără TVA. Este vorba despre aproape 500 de kilometri de şosele.
Iar în februarie 2018, Sinohydro a mai câştigat un contract CNAIR, pentru o parte din centura Bucureştiului. Aşadar, tot în perioada de guvernare a PSD, partid care a promovat participarea Chinei comuniste la proiectele de infrastructură şi cele strategice, de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Mai mult, în 2013, Banca Mondială a pus compania Sinohydro pe lista neagră a celor care nu pot participa la proiectele pe care le finanţează, pentru încălcarea condiţiilor de integritate - fraudă cu evaluarea lucrărilor şi fapte de corupţie.
La rândul său, Banca Africană de Dezvoltare (AdD) a impus, în 2018, un embargo împotriva companiei chineze, după ce a descoperit practici frauduloase în derularea unui contract în Uganda.
Mai trebuie precizat faptul că, de la venirea la putere a lui Xi Jinping, regimul comunist chinez a lansat proiectul “Centura şi Drumul”, prin care se oferă să construiască infrastructură în baza unor contracte pe care le finanţează parţial, cu devize încărcate faţă de valoarea reală, îndatorând economii ale unor ţări emergente sau negociind plata în barter cu resurse. În plus, Occidentul a văzut în Noul Drum al Mătăsii o strategie controversată ce are ca ţintă finală Europa.
Articolul integral aici.