BMW avertizează: Interdicţia UE privind maşinile pe benzină începând cu 2035 "nu mai este realistă"

(STAN HONDA / AFP / Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Gigantul german producător de automobile BMW avertizează că interzicerea în UE a vânzării de automobile pe benzină şi diesel începând cu 2035 „nu mai este realistă”, pe fondul vânzărilor lente de vehicule electrice, deoarece industria auto europeană va înregistra o „scădere masivă” în cazul unei astfel de interdicţii, relatează Oil Price.

Producătorii auto europeni se confruntă deja cu dificultăţi în privinţa vânzărilor de vehicule electrice, deoarece subvenţiile din multe ţări se apropie de sfârşit, iar producătorii chinezi de vehicule low-cost câştigă cotă de piaţă.

Anul trecut, statele membre ale UE au aprobat un regulament privind emisiile în temeiul căruia blocul comunitar va pune capăt în 2035 vânzărilor de autoturisme şi camionete noi care emit dioxid de carbon.

Normele vizează reduceri de 55% ale emisiilor de CO2 pentru autoturismele noi şi de 50% pentru camionetele noi între 2030 şi 2034, comparativ cu nivelurile din 2021, precum şi reduceri de 100% ale emisiilor de CO2 atât pentru autoturismele noi, cât şi pentru camionete începând cu 2035.

În temeiul regulamentului, Comisia Europeană va evalua în 2026 progresele înregistrate de UE în atingerea obiectivelor. Comisia va decide dacă obiectivele trebuie să fie revizuite.

Însă directorul general al BMW, Oliver Zipse, a declarat marţi, la Paris Automotive Summit, că interdicţia „ar putea ameninţa şi industria auto europeană în inima sa”.

Reglementările actuale „cu ipotezele de astăzi, vor duce la o scădere masivă a industriei în ansamblu”, a adăugat Zipse, citat de Bloomberg.

Vânzările de vehicule electrice în Europa au avut de suferit în acest an. În Germania, de exemplu, acestea sunt în picaj deoarece Berlinul a pus capăt subvenţiilor la sfârşitul anului 2023.

Pe fondul încetinirii vânzărilor de vehicule electrice, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, ACEA, a solicitat luna trecută măsuri urgente pentru a inversa tendinţa din acest an de scădere a vânzărilor de vehicule electrice.

Producătorii europeni de automobile, reuniţi în ACEA, au făcut apel la instituţiile UE „să prezinte măsuri urgente de ameliorare înainte ca noile obiective privind emisiile de CO2 pentru autoturisme şi camionete să intre în vigoare în 2025”.

Producătorii europeni de automobile „îşi joacă rolul în această tranziţie, dar, din păcate, celelalte elemente necesare pentru această schimbare sistemică nu sunt la locul lor”, a declarat ACEA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor