Bloggerul rus Navalnîi în topul ”Time”: Cât de mare este rolul istoriei în ceea ce priveşte ”influenţa” personalităţilor

Bloggerul Aleksei Navalnîi s-a dovedit singurul rus inclus în acest an în tradiţionalul top al celor 100 cei mai influenţi oameni din lume, elaborat de revista americană Time. Astfel, SUA l-au declarat indirect tocmai pe Navalnîi liderul opoziţiei ruse. Este puţin probabil ca reprezentanţi ai puterii ruse să comenteze în vreun fel acest eveniment, cum au făcut atunci când în topul Time figura Vladimir Putin.
. (Chris Hondros / Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2012

Bloggerul Aleksei Navalnîi s-a dovedit singurul rus inclus în acest an în tradiţionalul top al celor 100 cei mai influenţi oameni din lume, elaborat de revista americană Time. Astfel, SUA l-au declarat indirect tocmai pe Navalnîi liderul opoziţiei ruse. Este puţin probabil ca reprezentanţi ai puterii ruse să comenteze în vreun fel acest eveniment, cum au făcut atunci când în topul Time figura Vladimir Putin.

Potrivit cotidianului rus Gazeta, însăşi acest top dezvăluie cât de mic este rolul personalităţii în istorie şi cât de mare este cel al istoriei în ceea ce priveşte influenţa personalităţilor. Istoria îi înghite foarte repede pe cei 'influenţi'. Este imposibil să determini rezultatul influenţei şi să consideri această influenţă stabilă după un singur an, cu atât mai mult ţinând cont de 'caracterul efemer' al influenţei unor persoane-lider asupra restului omenirii, lucru recunoscut chiar şi de Time.

În mod rezonabil, revista americană nu îşi consideră Topul-100 un 'rating': cel care se află pe primul loc nu este mai influent decât cel care încheie suta.

În opinia cotidianului moscovit, să urmăreşti 'influenţa' în orizontul unui singur an este practic imposibil. Pentru aceasta este nevoie de cinci, zece sau treizeci de ani. Influenţa se dezvoltă în timp, iar uneori nici nu depinde de un om concret. De exemplu, în actuala configuraţie geopolitică, orice preşedinte al SUA va intra în topul celor mai influenţi oameni ai planetei doar în virtutea funcţiei sale.

Dacă este să fie comparate listele cu cei mai influenţi 100 de oameni elaborate în ultimii doi-trei ani, se va dovedi că, în lumea contemporană, orice influenţă este extrem de convenţională şi efemeră. Aceşti oameni şi organizaţii chipurile 'influenţi' nu au influenţat în realitate nimic. Unde este acum 'Wikileaks', cel care în 2010 'a modificat bazele ordinii mondiale' prin miile sale de materiale-dezvăluiri exclusive? Fondatorul site-ului, Julian Assange, s-a certat cu toţi foştii săi colegi şi acum activează ca 'mascul-alfa' pe postul propagandist rus 'Russia Today', aşteptând la Londra extrădarea în Elveţia într-un caz penal banal. Şi despre Assange, şi despre 'Wikileaks' lumea a uitat practic momental, constată Gazeta.

Şi în acest an în listă au fost incluşi, conform tradiţiei, oameni politici, de afaceri, de ştiinţă, vedete ale sportului şi show-businessului. Acesta este un 'păcat clasic', când într-o sigură grămadă sunt puşi oameni care iau decizii istorice şi care s-au pomenit în asemenea posturi unde influenţa este inevitabilă şi pur şi simplu mai populară.

Drept rezultat, în topul din acest an figurează lideri ai marilor puteri mondiale: preşedintele american Barack Obama, cancelarul federal german Angela Merkel şi noul premier italian Mario Monti, în pofida faptului că influenţa acestuia din urmă constă doar în aceea că, în cazul în care el nu va salva Italia de la 'default', acest lucru va constitui un şoc şi mai mare decât tragedia economică greacă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu figurează în top alături de liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în condiţiile în care potenţialul război al Israelului cu Iranul ar fi unul dintre cele mai teribile şi cu o influenţă majoră asupra destinului civilizaţiei umane. Există în acest top şi emirul Qatarului, Hamad bin Khalifa, în timpul căruia ţara sa a devenit centrul ideologic al revoluţiilor arabe.

Însă, în acelaşi top îi putem vedea pe tenismanul Novak Djokovic, pe fotbalistul argentinian Lionel Messi, pe interpretele Rihanna şi Adele sau pe regizorul iranian, laureat al premiului Oscar, Asghar Farhadi. Potrivit Gazeta, prezenţa lor devalorizează şi mai mult sensul unei asemenea liste. Anul viitor, în locul Rihannei va fi o altă cântăreaţă, în trend la acea dată, iar locul unui regizor de Oscar va fi luat de altul, prognozează cotidianul moscovit.

A-l considera pe Aleksei Navalnîi o persoană influentă de anvergură mondială sau chiar în anvergura istoriei contemporane ruse constituie o mare exagerare, este de părere Gazeta. Deocamdată, el nu şi-a ţinut promisiunea de a scoate în stradă un milion de protestatari pentru a merita un asemenea statut.

Este evident că topul celor 100 cei mai influenţi oameni din lume este un simplu act jurnalistic. Popularitatea imediată a 'vedetelor' nu este un criteriu de influenţă. În acelaşi timp, în actualul mod rusesc de percepere a lumii există un criteriu de influenţă: capacitatea de a 'rezolva problemele'. Astfel, ar fi mai cinstit să fie elaborate pur şi simplu liste anuale ale 'celor mai bogaţi' sau 'celor mai cunoscuţi oameni ai planetei', pentru că influenţa se supune cu mult mai greu unor proceduri de măsurare obiective, conchide Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor