Blejnar: Preşedintele Băsescu iese din scandalul stenogramelor ca un bărbat de stat
alte articole
Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că preşedintele Traian Băsescu iese din scandalul stenogramelor ca un "bărbat de stat", preocupat de încasarea la buget a banilor de la datornici, relatează gandul.info.
Blejnar a mai precizat că discuţiile sale cu oficialii statului vizau "interesul public". El a făcut referire la mai multe discuţii purtate cu persoane politice importante şi care au apărut în presă sub forma stenogramelor ataşate la dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală.
Una dintre cele mai mediatizate stenograme a fost aceea a unei discuţii din anul 2010, cu preşedintele Traian Băsescu, în care cei doi vorbeau despre recuperarea unei datorii de la Rompetrol.
Băsescu şi Blejnar discutau despre recuperarea datoriilor pe care Rompetrol le avea la stat, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 iunie 2010, a precizat Preşedinţia.
Administraţia Prezidenţială a recunoscut faptul că au existat trei interceptări telefonice ale convorbirilor dintre Băsescu şi Blejnar.
"Discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT. O lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român", se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de stat a mai discutat preşedintele Băsescu şi cu preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010. Acest lucru se întâmpla în contextul în care Rompetrol a fost achiziţionat de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan.
Sorin Blejnar a fost trimis în judecată, în septembrie, pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional, evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de alte 16 persoane.