Blănculescu: Reducerea TVA la alimentele de bază şi scăderea CAS sunt măsuri imediate pe care trebuie să le ia Guvernul Ponta
Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimentele de bază, scăderea contribuţiilor asigurărilor sociale (CAS), dar şi oprirea vânzărilor de pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la companiile strategice ale României reprezintă doar câteva din măsurile imediate pe care ar trebui să le ia Guvernul Ponta, după învestire, apreciază preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, Ionel Blănculescu.
"Reducerea TVA de la 24% la 5% la alimentele de bază, în special în agricultură, pe întreg lanţul, de la producător la comerciant, ar putea reduce tentaţia evaziunii fiscale şi ar asigura creşterea veniturilor la bugetul de stat prin plata respectivei taxe. De asemenea, reducerea CAS, în principiu a impozitării forţei de muncă, pentru a încuraja crearea de noi locuri de muncă şi consolidarea celor existente reprezintă un element ce ar trebui să se transforme în "religie naţională", având în vedere că acelaşi lucru se întâmplă în Uniunea Europeană", a declarat duminică,Ionel Blănculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea autorităţilor de control din Guvernul Năstase.
Acesta consideră că este foarte necesară "combaterea cu adevărat a evaziunii fiscale", dar şi oprirea rapidă a vânzărilor de pachete minoritare de acţiuni de stat la companiile strategice ale României.
"Alte măsuri ar fi combaterea cu adevărat a evaziunii fiscale, lupta împotriva deturnării banilor publici, prin toate formele existente, în scopul accesării marelui rezervor de resurse financiare reprezentat de economia subterană, estimat la 13 miliarde euro anual, sumă cert recuperabilă, dar şi oprirea de îndată a vânzărilor de pachete minoritare de acţiuni de stat, la companiile strategice ale României, având în vedere că acum nu este timpul vânzătorului, ci al cumpărătorului, iar preţurile sunt foarte jos. Procesul poate fi continuat după anul 2015, dar şi atunci în baza unei strategii inteligente, în interes naţional. Totodată, interzicerea, de îndată, prin OUG, a vânzării pachetelor de acţiuni de către Fondul Proprietatea, la companiile pe care statul român le-a transferat acestuia, pentru alt scop şi nu pentru îmbogăţirea unor fonduri de risc străine, aventuriere în câmpul financiar speculativ mondial. Astfel, se va evita "autodevorarea" şi "autolichidarea" Fondului Proprietatea, creat pentru cu totul altă destinaţie", a explicat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare.
Ionel Blănculescu consideră importante măsurile de operaţionalizare a rapoartelor Curţii de Conturi asupra situaţiilor financiare din companiile de stat, care au constatat prejudicii extrem de grave, luarea unor decizii corespunzătoare în vederea stopării deturnării banilor publici produşi de aceste organizaţii, plata sumelor sustrase pensionarilor prin aplicarea ilegală a cotei de CASS de 5,5% până la sfârşitul anului 2012 precum şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
"Sunt importante măsurile privind accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi a altor tipuri alternative de finanţări. În acest sens menţionez continuarea cooperării între noul prim-ministru şi Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care a elaborat cele mai eficiente soluţii şi propuneri, prin Grupul de lucru, special creat, care reuneşte elitele mediului economic, racordate la întreg spectrul mediului de afaceri de pe orizontala economiei şi din plan internaţional", consideră Blănculescu.
Potrivit sursei citate, noul Guvern va trebui să demareze primele cinci mari proiecte de investiţii ale României, printr-o emisiune specială de bonduri pentru zona Orientului Mijlociu.
"Este necesară demararea primelor cinci mari proiecte de investiţii ale României, printr-o emisiune specială de bonduri pentru zona Golfului Persic, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Oman, Bahrein, Arabia Saudită, în valoare cuprinsă între 5 şi 10 miliarde de dolari, care să se transforme în împrumut obligatar la scadenţă, prin conversia obligaţiunilor în acţiuni la companiile de proiect, astfel încât statele respective să devină acţionare prin fondurile lor de investiţii suverane, la aceste investiţii româneşti. Prin această acţiune, care nu ar afecta deficitul bugetar al României, ar putea fi relansate motoarele economiei ţării noastre, cu efecte extrem de pozitive asupra întregii societăţi", a subliniat Ionel Blănculescu.
În ceea ce priveşte revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anului 2010, presedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare consideră că noul guvern ar trebui să opereze doar majorări diferenţiate în sistem.
"Sunt de acord numai cu majorari diferenţiate, generale, nu electorale, pentru sistemul bugetar şi numai în funcţie de productivitatea muncii. Sunt de acord în totalitate cu reducerea CAS şi cu orice alte reduceri inteligente şi curajoase de fiscalitate, care să conducă la creşterea veniturilor la bugetul statului. Ca şi corecţie ar fi importantă oprirea pocesului de vânzare a Cuprumin, după eşecul anterior şi planificarea privatizării pentru luna aprilie 2013, cu anunţ în presa de specialitate internaţională şi la Uniunea Europeană cu cel puţin 10 luni înainte, deoarece niciun investitor străin serios nu-şi planifică investiţiile peste noapte, respectând planuri de afaceri, care necesită timp pentru analize şi decizii. De asemenea, trebuie impuse condiţii drastice de participare, de precalificare şi calificare tehnică şi financiară, cu o scrisoare de garanţie de cel puţin 10 milioane euro, astfel încât participanţii să fie numai acele companii puternice mondiale, care să asigure o privatizare de succes, atât pentru statul român, cât şi pentru salariaţii companiei şi nu firme de apartament, aşa cum din păcate s-a întâmplat. Totodată, tratarea cu echilibru, raţiune şi inteligenţă a domeniului redevenţelor pentru resursele energetice ale României, astfel încât să evităm să izolăm ţara noastră pe plan internaţional şi să respingem orice tentativă de investiţii străine", a adăugat consultantul financiar.
Deşi schimbarea unui guvern într-o ţară democratică induce anumite aşteptări în rândul investitorilor, noul regim format din trei orientări ideologice ar putea fi bine primit de investitori deoarece ar reprezenta un semnal al stabilităţii, apreciază Blănculescu.
"Orice schimbare de Guvern, într-un regim democratic, oriunde s-ar petrece, induce anumite aşteptări în rândul investitorilor. Îngrijorează, de regulă, schimbarea formaţiunilor de dreapta cu cele de stânga, din motive lesne de înţeles. În situaţia particulară a României, de astăzi, se schimbă un regim de aşa zisă dreapta cu un altul, care conţine trei orientări ideologice, foarte clar delimitate şi anume centru-stânga (PSD), centru (PC) şi dreapta (PNL), ceea ce conferă dimensiuni pozitive noului Guvern, în situaţia ideală, în care aceste trei formaţiuni se află în deplină înţelegere. În consecinţă, investitorii ar putea să primească bine această nouă schimbare, văzând în ea un semnal al stabilităţii şi de dorit al predictibilităţii economice, fiscale şi de reglementare, atât de necesară în desfăşurarea eficientă a activităţii economice", a mai spus Ionel Blănculescu.