Bizar: Nigeria investighează medicamente chinezeşti care ar conţine rămăşiţe de fetuşi şi piele umană
alte articole
Principala agenţie de informaţii din Nigeria a avertizat că unii producători chinezi de medicamente ar putea introduce ilegal în ţară medicamente ce “conţin rămăşiţe umane de la fetuşi, bebeluşi sau piele umană”. Autorităţile au lansat o investigaţie, potrivit publicaţiei locale Guardian.
Publicaţia nigeriană Guardian a citat un memorandum recent emis de Agenţia Naţională de Informaţii a ţării africane (NIA), în care a avertizat cetăţenii nigerieni:
“Serviciul Vamal sud-coreean a dezvăluit în 30 septembrie 2018 că a confiscat 2.751 de capsule de medicamente chinezeşti care conţineau rămăşiţe umane de fetuşi, bebeluşi şi piele, medicamentele fiind importate în Coreea de Sud de anumiţi cetăţeni chinezi. Serviciul a subliniat că producerea medicamentelor cu rămăşiţe umane şi consumul acestora reprezintă crime împotriva umanităţii şi pot, de asemenea, să provoace daune grave sănătăţii oamenilor”.
Ziarul nigerian Vanguard a susţinut că NIA a aflat de asemenea de la autorităţile sud-coreene că respectivele capsule chinezeşti conţineau “18,7 miliarde de viruşi, inclusiv hepatita B”.
Politicienii nigerieni au adoptat cu câteva zile în urmă o măsură prin care au ordonat autorităţilor să identifice şi să aresteze persoanele aflate în spatele presupusului comerţ înfiorător.
Oficiali din Comisiile nigeriene pentru servicii de sănătate; probleme legate de femei şi dezvoltare socială; informaţii; orientare naţională; etică şi valori vor colabora la această investigaţie împreună cu Serviciul Vamal Nigerian (SVN), Agenţia Naţională pentru Administrarea şi Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (NAFDAC) şi cu NIA.
Parlamentarii nigerieni au aprobat în unanimitate moţiunea pentru lansarea investigaţiei.
Parlamentarul Johnson Agbonayinma din statul nigerian Edo a etichetat situaţia ca fiind o crimă împotriva umanităţii, care poate genera de asemenea probleme grave de sănătate, a notat Cable.
“Dacă nu sunt luate măsuri imediate pentru a stopa afluxul acestor medicamente şi a opri importatorii ilegali, situaţia va continua să pună în pericol vieţile cetăţenilor”, a precizat el.
Ziarul Guardian a susţinut că nu este pentru prima dată când China se află în mijlocul furtunii din cauza exporturilor sale. În 2007, panamezul Eduardo Arias a descoperit că unele mărci de pastă de dinţi vândute în ţara sa conţineau dietilen glicol (DEG), acelaşi ingredient care a contaminat siropul de tuse şi care a provocat moartea a 138 de panamezi în 2006. Oficiali din Panama au descoperit că pasta de dinţi contaminată a provenit din China şi a iniţiat un răspuns global.
De asemenea, autorităţile nigeriene au mai acuzat în trecut China că produce medicamente care conţin părţi din bebeluşi, potrivit publicaţiei Vanguard.
“În 2011, oficialii chinezi au lansat investigaţii asupra producţiei de medicamente din fetuşi morţi”, a relatat ziarul în 19 octombrie. “Capsulele au fost prezentate ca agenţi de întărire a vitalităţii şi unele persoane chiar au crezut că vindecă boli”.
De asemenea, în 2011, poliţia chineză a confiscat peste 26 de tone de lapte praf contaminat cu melamină de la un producător de îngheţată dintr-un oraş sud-vestic, după ce laptele contaminat cu chimicale industriale a ucis şase persoane şi a îmbolnăvit mii de oameni în decursul a trei ani.
În 2008 aproape 300.000 de bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza laptelui praf contaminat cu melamină, un produs chimic industrial adăugat laptelui îndoit cu apă, pentru a-i păcăli pe inspectorii care verificau conţinutul de proteine al laptelui. Scandalul a fost muşamalizat cel puţin 6 luni, iar autorităţile au ezitat să ia măsuri. Aducerea cazului în atenţia presei internaţionale, precum şi faptul că firma implicată - gigantul de lactate Sanlu - avea un acţionar din Noua Zeelandă, au pus presiune pe autorităţile comuniste să înceapă o anchetă, dar aceasta a fost muşamalizată imediat.