Biserica Suediei: Dumnezeu are sex neutru

Arhiepiscopul de Uppsala, dr. Antje Jackelen, lidera Bisericii Evanghelice Luterane a Suediei.
Arhiepiscopul de Uppsala, dr. Antje Jackelen, lidera Bisericii Evanghelice Luterane a Suediei. (Getty Images)

În noile linii directoare ce vor fi publicate cu ocazia următoarelor Rusalii, Biserica Suediei le va cere preoţilor săi să folosească un limbaj neutru din punct de vedere al sexului pentru a-l descrie pe Dumnezeu.

Biserica Evanghelică Luterană a Suediei, pe vremuri Biserica oficială de stat, şi-a actualizat ultima dată ghidul religios în 1986. Ghidul subliniază modul în care ar trebui desfăşurate slujbele de duminică în termeni ai limbajului, liturghiei, cântecelor religioase şi ai altor aspecte.

Săptămâna trecută, după o conferinţă de 8 zile, organismul decizional al bisericii, alcătuit din 251 de membri, a votat în favoarea aprobării recomandărilor care vor fi prezentate în 20 mai 2018. Pe baza noilor recomandări, Dumnezeu nu va fi numit “El” sau “Domnul”.

Într-un interviu cu agenţia de ştiri suedeză TT, lidera bisericii, arhiepiscopul de Uppsala, dr. Antje Jackelen, a declarat:

“Din punct de vedere teologic, de exemplu, ştim că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen. Dumnezeu nu este uman”.

Jackelen a fost criticată de teologii de la universitatea de unde şi-a obţinut doctoratul. Christer Pahlmblad, profesor asociat de teologie la Universitatea Lund, a precizat că schimbarea “subminează doctrina Trinităţii şi comunitatea ce conţine celelalte biserici creştine”.