Birmania va invita observatori electorali din SUA, UE şi ASEAN

Birmania va permite prezenţa unor observatori din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în ţară, pentru alegerile parlamentare parţiale de pe 1 aprilie, a declarat un oficial birman pentru AFP.
Susţinătorii liderului opoziţiei, Aung San Suu Kyi, participa la un miting de campanie electorală în Yangon pe 21 martie, 2012. (Than Win / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
22.03.2012

Birmania va permite prezenţa unor observatori din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în ţară, pentru alegerile parlamentare parţiale de pe 1 aprilie, a declarat un oficial birman pentru AFP.

Manevra de a permite observatori electorali străini în Birmania este fără precedent, din moment ce alegerile în sine sunt un test-cheie pentru a vedea dacă ţara izolată este pregătită să adopte reforme politice, după cum a promis. Liderul pro-democraţie şi laureat al Premiului Nobel, doamna Aung San Suu Kyi, va candida în primul tur de scrutin de când a fost eliberată după un lung arest la domiciliu.

Birmania a fost condusă timp de decenii de o juntă militară extrem de represivă, fiind renumită de suprimarea dezacordurilor după bunul plac. Cu toate acestea, în luna martie, junta a cedat puterea unui guvern civil sprijinit de armată şi condus de Thein Sein, un fost general.

Guvernul actual a promis reforme, inclusiv permiterea partidelor de opoziţie să candideze în alegeri, deşi cu anumite restricţii. Acesta a eliberat mai multe sute de deţinuţi politici şi a încercat să negocieze o încetare a focului cu diverse grupuri de rebeli, dar cu puţin succes.

Nyan Win, un purtător de cuvânt al Ligii Naţionale pentru Democraţie a lui Suu Kyi, a declarat că partidul salută "vestea bună observatorilor cărora li se va permite să monitorizeze alegerile", potrivit revistei Irrawaddy, cu sediul în Tailanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor