Aung San Suu Kyi va participa la alegerile din Birmania

Liderul birman al opoziţiei, Aung San Suu Kyi, a declarat marţi că va candida pentru un post în parlamentul ţării.
Simbolul democraţiei birmaneze, Aung San Suu Kyi la o ceremonie a partidului său în Yangoon, 9 ianuarie 2012. Suu Kyi a aunţat că va candida la alegerile din Aprilie (Win / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
11.01.2012

Liderul birman al opoziţiei, Aung San Suu Kyi, a declarat marţi că va candida pentru un post în parlamentul ţării.

Suu Kyi, liderul în vârstă de 66 de ani al Ligii Naţionale pentru Democraţie, care a petrecut 15 ani în arest la domiciliu, va candida pentru un loc în localitatea de origine Kawhmu, lângă Rangoon, potrivit Associated Press. Alegerile parlamentare vor avea loc în aprilie.

Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace încă se afla sub arest la domiciliu în timpul alegerilor din noiembrie 2010, care au dus la înlocuirea guvernului juntei militare cu unul civil. Partidul său LND a boicotat alegerile, întrucât ea nu a putut participa.

Confirmarea vine la doar o săptămână după ce dânsa a declarat într-un interviu pentru BBC că se aşteaptă ca Birmania (numită şi Birmania), să aibe "alegeri democratice depline cât timp mai trăieşte [ea]" şi şi-a exprimat sprijinul pentru preşedintele Thein Sein, un fost general, care a preluat mandatul la începutul anului trecut.

În ultimele luni, Birmania a eliberat sute de prizonieri, dar Suu Kyi şi alţi activişti de opoziţie susţin că o parte mică din cei eliberaţi sunt prizonieri politici. Activiştii estimează că între 500 şi 1.500 de prizonieri politici sunt în continuare în spatele gratiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor