Birmania semnează o încetare a focului cu grupul rebel Karen
Guvernul birmanez a semnat un acord de încetare a focului cu grupul etnic rebel Karen, într-o încercare aparentă de a încheia una din cele mai îndelungate insurgenţe din lume şi de a respecta o condiţie-cheie pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.
Într-o dezvoltare separată, media birmaneză de stat a informat că guvernul va elibera 651 de prizonieri în cadrul unei graţieri prezidenţiale, începând de vineri. Nu a fost clar cât de mulţi deţinuţi politici vor fi incluşi în această graţiere.
Guvernul şi rebelii au semnat joi o încetare a focului, după o serie de întâlniri în Pa-an, capitala statului Karen din Birmania. Acordul marchează prima pauză declarată în lupta dintre guvern şi forţa rebelă, luptă ce a început la puţin timp după ce ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie, în 1948.
Detaliile nu au fost dezvăluite imediat. Totuşi în Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a salutat acordul ca un pas important spre reconciliere naţională.
"Salutăm vestea unui acord privind o încetare a focului între guvernul din Birmania şi Uniunea Naţională Karen. Am solicitat de multă vreme ca autorităţile birmaneze să-şi oprească ostilităţile din zonele etnice şi să înceapă un dialog general cu grupurile etnice minoritare spre reconciliere naţională. Acesta a fost un subiect central în cadrul întâlnirilor secretarului, în vizita sa în Birmania din toamna trecută, ea subliniind importanţa înregistrării unor progrese de reconciliere naţională. Deci, acesta este un pas bun şi l-am salutat ca atare."
Discuţiile dintre guvern şi liderii Uniunii Naţionale Karen s-au intensificat anul trecut, când noul guvern civil a oferit public posibilitatea de reconciliere cu o multitudine de grupuri etnice.
Apropierea a luat amploare în noiembrie, când secretarul american de stat, Hillary Clinton, a vizitat naţiunea din sud-estul Asiei. Ea a spus că astfel de armistiţii cu grupuri etnice ar putea deschide calea pentru un acord cu Washingtonul, pentru a uşura sancţiunile economice impuse Birmaniei de-a lungul deceniilor de regim militar.
Liderii Karen susţin că anii de agresiune din partea guvernului i-au supus pe etnicii lor la abuzuri asupra drepturilor omului, care includ munca forţată, jaful, extorcarea de fonduri şi distrugerea de proprietate. Mii de săteni au fost forţaţi să fugă pentru a scăpa de luptă, mulţi dintre ei trăind în prezent în taberele de refugiaţi, chiar peste graniţa tailandeză.
Îndelungata juntă militară din Birmania, care s-a retras anul trecut, a justificat represiunea sa ca o modalitate de menţinerea a stabilităţii şi unităţii.
În decembrie, guvernul a semnat un proiect preliminar de încetare a focului cu o altă grupare etnică cheie, Armata Statului Shan. Acesta a ajuns la o încetare a focului cu multe alte grupuri etnice, dar rămân prezente încă tensiuni în diverse alte privinţe. În plus, el a eliberat circa 200 din mai mult de 1.000 de deţinuţi politici închişi de către juntă şi despre care se crede că zac în închisori din Birmania.
De când a venit la putere în 2010, guvernul a dezvăluit pentru prima dată noi propuneri de pace pentru grupurile rebele care cer o încetare a focului, urmată de asistenţă pentru dezvoltare şi o conferinţă naţională pentru a discuta despre abuzurile politice.