Birchall: Corupţii se lăfăie pe banii furaţi de la stat şi ANABI vinde capre. Avem nevoie urgent de o strategie

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

România are nevoie URGENT de o strategie pentru recuperarea rapidă a banilor proveniţi din infracţiuni. Căci recuperarea banilor furaţi de corupţi este nu doar un act de dreptate faţă de statul român, ci şi o piatră de temelie pentru reclădirea încrederii cetăţenilor în Justiţie, a declarat fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, întrebată de Epoch Times despre motivul pentru care a anunţat că a semnat petiţia Declic, prin care zeci de mii de români cer statului măsuri concrete pentru recuperarea grabnică a prejudiciilor din dosarele de corupţie.

Concret, chestionată cum îşi explică faptul că s-a ajuns ca cetăţenii să facă petiţii pentru recuperarea banilor furaţi de corupţi când, în mod normal, acest lucru ar trebui să se întâmple de la sine într-un stat funcţional, Birchall a pledat pentru elaborarea URGENTĂ a unei strategii în baza căreia toate instituţiile cu atribuţii în domeniu să coopereze pentru ca prejudiciile în infracţiuni să ajungă rapid la bugetul statului.

"Aşa cum am spus încă din primele zile ale mandatului meu de ministru în 2019, recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică, costul criminalităţii fiind resimţit de cetăţeni şi reflectat inclusiv în modul în care este perceput sistemul judiciar în ansamblul său. Este vorba aici, în primul rând, despre încredere. De aceea recuperarea fiecărui leu furat statului român trebuie să fie o prioritate. Atunci am cerut, inclusiv după o discuţie cu şeful ANABI, ca Ministerul Justiţiei prin ANABI să lanseze consultări cu toţi partenerii instituţionali în vederea promovării şi aprobării unui cadru strategic unitar pentru recuperarea rapidă şi eficientă a banilor din infracţiuni.

Dacă atunci nu existau toate instrumentele legale, acum după ce am trecut prin Parlament legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite, acum avem toate instrumentele ca să se recupereze toţi banii", a declarat Ana Birchall, care, reamintim, a fost în calitate de parlamentar, iniţiator al legii confiscării extinse.

În condiţiile în care în petiţia Declic este dat ca exemplu cazul Dan Voiculescu, căruia ANAF îi opreşte lunar 700 de lei din pensie în contul celor 51 de milioane de euro încă nerecuperate din prejudiciul de 60 de milioane din dosarul ICA Ana Birchall a opinat că procentajul recuperării prejudiciului este ruşinos.

"Este inadmisibil că rata recuperării este atât de mică. Procentajul recuperărilor este ruşinos! Aşa cum tot inadmisibil este că nu văd mai multe acţiuni în regres împotriva celor care greşesc. Faptul că s-a recuperat un procent atât de infim şi au ajuns oamenii să facă petiţii peste petiţii ca să se aplice legea, ce ne spune, de fapt...?

Avem nevoie de un cadru strategic nu ca să mai avem o strategie de dragul strategiei, doar aşa în teorie, ci pentru ca fiecare să ştie ce face, ce responsabilităţi are şi, până la urmă, pentru ce e ţinut responsabil; fiecare instituţie trebuie să îşi facă treaba, şi dacă fiecare instituţie îşi face treaba atunci avem un procentaj mai mare de recuperări.

Şi, din punctul meu de vedere, ANABI, împreună cu ANAF ar trebui să fie vârf de lance în recuperarea prejudiciilor. Am citit că ANABI a vândut capre, te apucă şi râsul. Ok, şi o capră, dacă e produsul infracţiunii, e important de valorificat. Dar hai să ne uităm şi la milioanele de euro pitite în conturi. E urgentă nevoie de o strategie care să fie făcută într-o consultare între toţi cei care au atribuţii, procurori, judecători, ANAF, ANABI şi toţi ceilalţi care pot contribui, inclusiv cu sistemul bancar, la nivel bilateral dacă e nevoie, că sunt conturi prin offshore-uri... (...) Din punctul meu de vedere este inadmisibil să nu se facă progrese serioase! E nevoie să se facă o strategie urgentă pentru ca banii furaţi statului român să fie recuperaţi!

Primesc zilnic sute de mesaje de nemulţumire a oamenilor care văd că banii care sunt evident furaţi statului român nu sunt recuperaţi, şi nimeni nu cere nimic extraordinar, oamenii cer doar aplicarea legii. Vedem în continuare lăfăială pe banii furaţi statului, în vile de lux prin Spania, Italia, ţări calde.... un român cinstit cum poate să aibă încredere în aplicarea legii?

Degeaba ţii oameni la puşcărie, acela este doar un aspect al pedepsei, este extrem de important şi să recuperezi banii. Că să stai la puşcărie câţiva ani, să ieşi pe eliberare condiţionată pe condiţii foarte favorabile date pe recursul compensatoriu dat de Iordache şi de Tudorel Toader să rămâi cu banii furaţi, este asta înfăptuirea justiţiei până la capăt? Tocmai de aceea este şi acestă frustrare în societate", a punctat Birchall.

Reamintim că peste 43.000 de persoane au semnat o petiţie adresată Guvernului, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, precum şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, cărora li se cere să eficientizeze sistemul de recuperare a banilor proveniţi din infracţiuni. Mai multe informaţii, aici.