Bijuteriile coroanei suedeze, furate în plină zi. Hoţii au reuşit să scape în mod spectaculos

Bijuteriile coroanei suedeze (Catedrala Strängnäs)
Mioara Stoica
02.08.2018

Obiecte istorice de o valoare inestimabilă, aparţinând monarhilor din secolul al XVII-lea, au fost furate din catedrala Strängnäs, situată la vest de capitala Stockholm. Hoţii au reuşit să scape la bordul unei ambarcaţiuni cu motor acostate în apropiere. Poliţia a lansat o amplă operaţiune de căutare cu elicoptere şi bărci de patrulare.

Televiziunea locală suedeză a confirmat furtul miercuri, 1 august, raportând că cele două coroane şi un glob cu diamante sunt acoperite cu aur, pietre preţioase şi perle. Obiectele furate provin de la ceremoniile funerare ale regelui Carol al IX-lea al Suediei (1550-1611) şi Reginei Cristina a Suediei (1626-1689). Obiectele au fost exhumate cu mult timp în urmă şi erau expuse în vitrine, în catedrală. Dar nici sistemul de securitate şi nici alarma anti-furt nu a împiedicat furtul acestora.

Un martor ocular, prezent în catedrală pentru a pregăti nunta sa planificată a avea loc săptămâna viitoare, a declarat poliţiei că a văzut doi bărbaţi care au fugit din biserică şi au sărit într-o barcă mică cu motor, ce a plecat în mare viteză.

"Am contactat autorităţile", a spus el, "pentru a-i anunţa că s-a întâmplat ceva. Mi-am dat seama imediat că sunt hoţi datorită modului în care s-au mişcat".

Un furt similar a avut loc în 2013, atunci când o coroană şi un sceptru aparţinând regelui Ioan al II-lea (Johan III / 1568–1592) al Suediei au fost furate din oraşul Västerås. Apoi au fost găsite în doi saci de gunoi lângă o autostradă.

Anterior, în 2012, o tânără în vârstă de 19 ani a mărturisit că a furat bijuterii în valoare 115.000 euro din apartamentul prinţesei Cristina, de lângă Palatul Regal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor