Bijuteriile coroanei suedeze, furate în plină zi. Hoţii au reuşit să scape în mod spectaculos

Bijuteriile coroanei suedeze
Bijuteriile coroanei suedeze (Catedrala Strängnäs)

Obiecte istorice de o valoare inestimabilă, aparţinând monarhilor din secolul al XVII-lea, au fost furate din catedrala Strängnäs, situată la vest de capitala Stockholm. Hoţii au reuşit să scape la bordul unei ambarcaţiuni cu motor acostate în apropiere. Poliţia a lansat o amplă operaţiune de căutare cu elicoptere şi bărci de patrulare.

Televiziunea locală suedeză a confirmat furtul miercuri, 1 august, raportând că cele două coroane şi un glob cu diamante sunt acoperite cu aur, pietre preţioase şi perle. Obiectele furate provin de la ceremoniile funerare ale regelui Carol al IX-lea al Suediei (1550-1611) şi Reginei Cristina a Suediei (1626-1689). Obiectele au fost exhumate cu mult timp în urmă şi erau expuse în vitrine, în catedrală. Dar nici sistemul de securitate şi nici alarma anti-furt nu a împiedicat furtul acestora.

Un martor ocular, prezent în catedrală pentru a pregăti nunta sa planificată a avea loc săptămâna viitoare, a declarat poliţiei că a văzut doi bărbaţi care au fugit din biserică şi au sărit într-o barcă mică cu motor, ce a plecat în mare viteză.

"Am contactat autorităţile", a spus el, "pentru a-i anunţa că s-a întâmplat ceva. Mi-am dat seama imediat că sunt hoţi datorită modului în care s-au mişcat".

Un furt similar a avut loc în 2013, atunci când o coroană şi un sceptru aparţinând regelui Ioan al II-lea (Johan III / 1568–1592) al Suediei au fost furate din oraşul Västerås. Apoi au fost găsite în doi saci de gunoi lângă o autostradă.

Anterior, în 2012, o tânără în vârstă de 19 ani a mărturisit că a furat bijuterii în valoare 115.000 euro din apartamentul prinţesei Cristina, de lângă Palatul Regal.