Bielorusia porneşte o centrală nucleară controversată. Lituania, îngrijorată

(Captură Foto)
A.P.
05.11.2020

În Bielorusia, a intrat marţi în funcţiune unul dintre reactoarele primei sale centrale nucleare, proiectat şi finanţat de Rusia, în ciuda opoziţiei acerbe a Lituaniei.

Evoluţia survine la 34 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a provocat ravagii într-o zonă mare din Europa de Est.

Evenimentul este privit cu teamă atât de bieloruşi, cât şi de ucraineni, care sunt încă traumatizaţi de accident după ce un sfert din teritoriul bielorus şi zone imense din Ucraina au fost iradiate de explozia din 1986 a unui reactor la centrala sovietică din Ucraina.

Construită de agenţia nucleară rusă Rosatom, centrala electrică Ostrovets, aflată la 40 de kilometri de capitala lituaniană Vilnius, este alcătuită din două reactoare de câte 1.200 megavati fiecare şi ar trebui să acopere o treime din necesarul de energie al acestei ţări, potrivit Euronews.

Aşa-numitul reactor din generaţia 3, care a intrat în producţie marţi, este primul de acest gen construit în străinătate. Trei reactoare de acest tip sunt în funcţiune în Rusia şi un al patrulea urmează să intre în producţie în viitorul apropiat.

Centrala a generat tensiuni cu Lituania, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la standardele de siguranţă ale centralei. Guvernul de la Vilnius a răspuns prin întreruperea importurilor de energie din Bielorusia la câteva minute după ce reactorul Ostrovets a fost conectat la reţeaua naţională a fostului stat sovietic.

Uzina nucleară este programată să funcţioneze la întreagă capacitate la începutul anului 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor