Biden, despre demersul procurorului CPI privind mandatele de arestare ale liderilor israelieni: Este scandalos

Joe Biden (Brendan Smialowski / AFP via Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Preşedintele SUA, Joe Biden, a criticat luni cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale de emitere a unor mandate de arestare pentru înalt oficiali israelieni, inclusiv pentru premierul Benjamin Netanyahu, calificând această acţiune drept "scandaloasă", informează Reuters.

"Şi permiteţi-mi să fiu clar: indiferent ce ar putea insinua acest procuror, nu există nicio echivalenţă - niciuna - între Israel şi Hamas. Vom fi întotdeauna alături de Israel împotriva ameninţărilor la adresa securităţii sale", a spus Biden într-o declaraţie.

Consilierul său de top, secretarul de stat Antony Blinken, a criticat, de asemenea, demersul, ridicând semne de întrebare cu privire la jurisdicţia instanţei, precum şi la procesul prin care aceasta a făcut cererea. El a adăugat că aceasta ar putea periclita negocierile pentru obţinerea unui acord privind ostaticii şi a unei încetări a focului.

"În mod fundamental, această decizie nu ajută cu nimic şi ar putea pune în pericol eforturile în curs de desfăşurare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului care să scoată ostaticii şi să introducă asistenţă umanitară de urgenţă", a declarat Blinken.

Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat că a cerut mandate de arestare pentru premierul Netanyahu, pentru şeful israelian al apărării, dar şi pentru trei lideri Hamas.

Khan a declarat, într-o declaraţie emisă după mai bine de şapte luni de război în Gaza, că are motive rezonabile să creadă că cei cinci bărbaţi "poartă răspundere penală" pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Blinken a declarat că Israelul este pregătit să coopereze cu tribunalul şi că procurorul era programat să viziteze Israelul încă de săptămâna viitoare, dar în schimb a mers la o televiziune prin cablu pentru a anunţa acuzaţiile.

"Acestea şi alte circumstanţe pun sub semnul întrebării legitimitatea şi credibilitatea acestei anchete", a declarat Blinken.

În 2020, administraţia preşedintelui american Donald Trump a acuzat CPI că a încălcat suveranitatea naţională a SUA atunci când a autorizat o anchetă privind crimele de război comise în Afganistan. Statele Unite au vizat personalul instanţei, inclusiv procurorul de atunci Fatou Bensouda, cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie.

Administraţia Biden a ridicat aceste sancţiuni în aprilie 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor