Berlusconi îi vorbeşte lui Obama despre 'dictatura judiciară' din Italia
Cotidienele italiene citează vineri o sursă prezentă la reuniunea de la Deauville care ar fi citit mimica buzelor prim-ministrului italian în timpul unei scurte discuţii cu preşedintele american, Barak Obama. Berlusconi i-ar fi spus lui Obama că Italia se află sub o 'dictatură judiciară' impusă de judecătorii 'de stânga'. Reacţiile în Italia nu au întârziat să apară.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor, Luca Palamara, citat de cotidianul Corriere della Sera, s-a arătat îngrijorat de comportamentul prim-ministrului. Palamara consideră că acuzaţiile sunt foarte grave, dar şi mai rău este faptul că 'Italia a fost denigrată în faţa celor mai puternici şefi de stat ai lumii'. În cadrul întâlnirii de la Deuaville, Berlusconi a reuşit să îi răpească două minute lui Obama şi i-ar fi spus că Italia se află sub 'dictatură judiciară'.
În replică, opoziţia de centru-stânga nu a ezitat să critice iniţiativa lui Berlusconi. Preşedintele Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, se întreabă dacă Berlusconi va cere intervenţia Alianţei Nord-Atlantice pentru a pune capăt presupusei dictaturi, scrie cotidianul Il Messaggero. Preşedintele Uniunii de Centru (UDC), Pier Ferdinando Casini,este de părere că 's-a pierdut sensul dimensiunilor', în timp ce Antonio Di Pietro, preşedintele partidului Italia Valorilor, îşi doreşte ca Obama să îi fi explicat lui Berlusconi cum se comportă americanii în cazuri ca cel al lui Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional, arestat sub acuzaţia de agresiune sexuală. Nichi Vendola, guvernatorul regiunii Puglia, consideră că este incredibil cum Berlusconi îi deranjează pe marii lideri ai lumii cu 'propriile obsesii'.
Aliaţii lui Berlusconi au preferat să nu comenteze direct ieşirea prim-ministrului, fiind ocupaţi cu alte iniţiative, scrie cotidianul La Repubblica. Preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, consideră că Berlusconi este 'prea nervos', dar până la urmă se va ajunge la un acord cu privire la transferarea ministerelor de la Roma în nordul Italiei. Liga Nordului a decis să nu insiste pentru modificarea legii electorale, dar a anunţat că nu va ceda în privinţa ministerelor. Mai mult, ministrul simplificării organizaţionale, Roberto Calderoli, exponent al Ligii Nordului, a emis ipoteza că la Milano s-ar putea muta chiar Preşedinţia Consiliului de miniştri.
Între timp, campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor administrative de la Milano şi Napoli continuă, marcată de incidente. Italienii sunt invitaţi la urne duminică, iar tensiunile dintre candidaţi au cuprins şi simpatizanţii, scrie cotidianul La Stampa. La Milano, cântăreţul napolitan Gigi D'Alessio a fost nevoit să îşi anuleze concertul pentru susţinerea candidatei Letizia Moratti (din partea Ligii Nordului). D'Alessio a motivat că a fost ameninţat de reprezentanţi ai partidelor de centru-stânga. 'Mi-a fost teamă, eu credeam că am fost invitat să sărbătorim prin muzică şi să ne simţim bine', a declarat cântăreţul. Tensiuni s-au înregistrat şi la Napoli, unde sediul comitetului electoral al candidatului de centru-dreapta Gianni Lettieri (Poporul Libertăţii) a fost incendiat joi seara. Întreg materialul electoral a fost distrus, dar nu s-au înregistrat victime. Lettieri a declarat că îşi consideră adversarul politic, Luigi De Magistris, responsabil moral de episoadele de violenţă. De Magistris a negat orice implicare şi aşteaptă rezultatele anchetei.