Berlusconi este 'nevinovat', guvernul 'trebuie să meargă înainte', dar Letta este îngrijorat (presa italiană)
Reacţiile clasei politice la discursul ţinut duminică de liderul dreptei italiene, Silvio Berlusconi, în cursul unei manifestaţii organizate la Roma, în care a dat asigurări că guvernul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta 'trebuie să meargă înainte', chiar şi după condamnarea sa, de către Curtea de Casaţie, dar şi îngrijorarea premierului Enrico Letta, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că Berlusconi a dat impresia că a devenit 'o mască tristă' pe scenă politicii italiene. În discursul său, fostul premier a repetat de mai multe ori că 'guvernul trebuie să meargă înainte', în faţa a circa 1.500 de simpatizanţi care, în ciuda caniculei de peste 40 de grade, s-au adunat duminică în faţa reşedinţei sale romane, Palatul Grazioli, pentru 'a-l încuraja' pe liderul dreptei italiene după sentinţa Curţii Supreme de Justiţie din Italia, care a confirmat pe 1 august condamnarea sa la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, dintre care trei acoperiţi de o amnistie.
Guvernul condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) trebuie să continue să ia 'măsurile economice de care ţara are nevoie şi pe care parlamentul va trebui să le aprobe', a mai spus Il Cavaliere, cuvinte care însă 'nu îl consolează' prea mult pe actualul premier, care continuă să fie îngrijorat, observă principalul cotidian roman.
Numeroase reacţii la discursul lui Berlusconi au sosit din partea liderilor PD, care au declarat că Berlusconi, ca de obicei, 'are două feţe'; pe de o parte, dă asigurări guvernului, iar pe de altă parte repetă că este 'o victimă a magistraturii', pe care o ameninţă 'cu cuvinte inacceptabile'. Obiectivul lui Berlusconi 'este propriul său interes, nu acela al Italiei', au afirmat unii reprezentanţi ai Partidului Democrat, care au adăugat că, în timp ce declară că executivul 'trebuie să meargă înainte', Il Cavaliere 'face tot posibilul pentru a compromite activitatea guvernului', subliniază publicaţia amintită.
Fostul secretar al PD, Pier Luigi Bersani, a declarat că 'toţi ştiu că Italia are nevoie de un guvern, dar acesta nu poate guverna cu orice preţ'. 'Vom vedea, în următoarele săptămâni, care vor fi reacţiile PD şi dacă acesta va şti să distingă propria responsabilitate, separând politica de problemele personale pe care Berlusconi le are cu justiţia', a mai afirmat Bersani, declaraţie preluată de La Repubblica.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că Berlusconi, foarte emoţionat, le-a mulţumit duminică susţinătorilor săi pentru 'afecţiunea' demonstrată 'după durerile şi suferinţele din ultimele zile'. Dar Il Cavaliere nu a renunţat să critice magistratura care l-a condamnat la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.
'De 20 de ani judecătorii vor să mă elimine, iar acum au reuşit', a declarat fondatorul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), care a adăugat că 'magistratura nu este suverană, iar judecătorii sunt nişte funcţionari care îşi fac temele'.
Publicaţia Il Messaggero de la Roma scrie că Berlusconi nu are intenţia să 'abandoneze lupta'. 'Vom continua această bătălie pentru democraţie şi libertate, pentru ca cetăţenilor să nu le fie teamă să se trezească în închisoare, fără a fi comis niciun delict', a declarat Silvio Berlusconi, care a repetat că îi poate asigura pe toţi că este 'nevinovat'.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că 'evazionistul fiscal' se apără: 'M-au acuzat de o evaziune fiscală de 7 milioane de euro, în anii în care Grupul Mediaset (fondat de Berlusconi la Milano, în 1978, n.r.) a vărsat fiscului italian 567 de milioane de euro de impozite'. Iar 'Armata lui Silvio', susţinătorii săi care purtau pancarte pe care scria 'Silvio, martir al libertăţii' sau 'Silvio este mai mare decât Iulius Cezar', continuă să aibă încredere în fostul premier.
Dar nu mai are încredere doamna Susanna Camusso, liderul principalului sindicat italian, CGIL (de stânga), care a declarat: 'Berlusconi rămâne prizonier al destinului său personal şi nu îl interesează soarta Italiei'. Mara Carfagna, unul dintre liderii Poporului Libertăţii, nu este de acord şi susţine că Berlusconi a pronunţat 'un discurs intens şi emoţionant'. 'Berlusconi susţine guvernul şi reformele şi le dă speranţe moderaţilor italieni', a mai spus doamna Carfagna, fost ministru al egalităţii de şanse, în ultimul guvern condus de Silvio Berlusconi (în perioada 2008-2011), notează publicaţia menţionată.
Săptămânalul catolic Famiglia Cristiana scrie că 'Berlusconi trebuie să abandoneze politica'. Într-un editorial al directorului Antonio Sciortino (preot), publicaţia menţionată relevă că, 'după ce i-au exprimat solidaritate şi după ce vor elabora doliul, în urma sentinţei Curţii de Casaţie, parlamentarii PdL ar face bine să îi ceară ei înşişi liderului lor să facă un pas înapoi, de data aceasta pentru totdeauna'.
PdL a replicat prin comentariul lui Maurizio Lupi, ministrul transporturilor, care a declarat că, de la directorul unei publicaţii care se numeşte Famiglia Cristiana, 'ne-am fi aşteptat la o mai mare atenţie faţă de destinul poporului, al democraţiei şi al votului exprimat de milioane de italieni la ultimele alegeri generale', desfăşurate la sfârşitul lunii februarie.
Publicaţiile de dreapta Il Giornale şi Libero din Milano (care fac parte din imperiul media al lui Berlusconi) îl critică pe judecătorul Antonio Esposito (preşedintele secţiunii de la Curtea de Casaţie care l-a condamnat pe fostul premier), pe care îl descriu ca fiind 'un beţiv incorect şi răzbunător, cu cravate pătate şi pantofi de jogging'. Magistratul Antonio Esposito a replicat că 'responsabilii vor răspunde în faţa unui tribunal'.
Cotidianul La Stampa din Torino scrie că problemele politicii italiene continuă, se deschide o perioadă delicată, iar premierul Enrico Letta 'nu poate decât să fie îngrijorat'.