BERD, noi estimări privind evoluţia economică din România: PIB-ul e aşteptat să înregistreze un avans de 7,2% în 2021

(Getty Images)

Un nou raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare arată că instituţia şi-a îmbunătăţit estimările cu privire la evoluţia economică a României în 2021 şi prognozează o creştere de 7,2% în acest an, comparativ cu un avans de 6% cât a estimat în iunie, relatează Agerpres. Potrivit BERD, principalul motor al creşterii economice din ţară noastră este cererea internă.

“Pe ansamblu, Produsul Intern Brut este aşteptat să înregistreze un avans de 7,2% în 2021. În 2022, Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă ar urma să ducă la creşterea investiţiilor şi la o îmbunătăţire graduală a exporturilor, în timp ce încetinirea consumului privat comparativ cu ultimii ani şi aşteptata consolidare fiscală ar putea să se traducă într-o creştere a PIB de 4,4%. Principalul risc la adresa acestei prognoze este evoluţia pandemiei, în condiţiile în care România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE”, a subliniat BERD într-un comunicat.

De asemenea, Beata Javorcik, economist şef la BERD a tras un semnal de alarmă în legătură cu preţurile ridicate la materii prime, avertizând că acestea ar putea afecta revenirea economiilor din zona sa de activitate:

“Preţurile ridicate la gaze naturale, petrol şi alte materii prime afectează balanţa comercială a statelor importatoare de energie. Multe state sunt presate să compenseze povara cheltuielilor mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse. Preţurile mari la energie, perturbările lanţurilor de aprovizionare şi, în unele cazuri, deprecierea monedelor au majorat semnificativ inflaţia. Acesta este un motiv de îngrijorare”.

Totodată, conform celor mai recente prognoze ale BERD, economiile din zona sa de activitate vor înregistra în 2021 o creştere medie de 5,5%, o revizuire în sus cu 1,3 puncte procentuale faţă de prognozele din luna iunie. În 2022, pe măsură ce economiile îşi vor reveni, ritmul de creştere este aşteptat să se modereze la 3,8%. BERD subliniază că aceste prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine ca urmare a riscurilor asociate cu direcţia viitoare a infecţiilor cu Covid-19, posibilă înrăutăţire a condiţiilor externe şi o creştere economică mai modestă în rândul principalilor parteneri comerciali.