Beneficiarii POSDRU vor depune memoriu cu revendicări la Guvern şi la AMPOSDRU

Epoch Times România
24.10.2012

Beneficiarii POSDRU vor depune miercuri la Guvern şi la AMPOSDRU, un memoriu cu o serie de revendicări, şi spun că dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru remedierea blocajelor apărute în funcţionarea acestui program, vor continua protestele.

"Dacă nu se iau măsuri urgente pentru deblocarea acestei situaţii, bineînţeles că vom continua protestele", au declarat pentru NewsIn, reprezentanţii coaliţiei ONG-uri pentru fonduri structurale.

Sute de beneficiari POSDRU protestează în Capitală împotriva repetatelor blocaje apărute în funcţionarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ( POSDRU).

Protestatarii au scandat în faţa Ministerului Muncii printre altele, "Noi facem proiecte, voi dormiţi în ghete" ,"Transparenţă nu incompetenţă".

Ei au pancarte pe care scrie "Plătiţi-vă datoria, noi refacem România", "Banii europeni vi se scurg printre degete, banii noştri vă rămân lipiţi de mână", "Îngropi clasa muncitoare, cine-ţi vine la votare?".

La ora transmiterii acestei ştiri, beneficiarii protestează în faţa Guvernului României unde strigă "POSDRU ne omoară, Ponta ieşi afară".

Potrivit reprezentanţilor Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, problemele sistemice cu care se confrunta beneficiarii POS DRU determină dispariţia unora dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din România sau au afectat ireversibil activitatea acestora. Astfel, multe dintre organizaţiile care coordonează proiecte structurale sunt deja expuse unor executări silite pentru neplata obligaţiilor sau sunt obligate să facă concedieri în rândul angajaţilor. Nu în ultimul rând, multe ONG-uri îşi inchid forţat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali, mai spus sursele citate.

Nemulţumirile organizatorilor vizează lipsa de eficienţă a Autorităţii de Management pentru POS DRU, lipsa de transparenţă în efectuarea plăţilor către implementatori, opacitatea în luarea deciziilor la nivelul acestui program, precum şi lipsa de angajament a Guvernului pentru funcţionarea programului, inclusiv declaraţiile neclare şi contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finanţelor Publice s-a angajat să o transfere AM POS DRU pentru plata rambursărilor.

Alte nemulţumiri se referă la schimbarea constantă a regulilor în timpul jocului şi caracterul retroactiv al multor măsuri, lipsa de soluţii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari în perioadele foarte lungi de întârziere la plată a cererilor de rambursare şi nefuncţionarea OI POS DRU MECTS, care a ajuns să acumuleze întârzieri de mai bine de un an în procesarea cererilor de rambursare.

Tot miercuri, în Târgu-Mureş, Iaşi şi Timişoara au loc şi alte acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice locale şi decidenţilor asupra problemelor urgente cu care se confruntă beneficiarii POS DRU şi asupra impactului negativ pe care acestea îl au asupra comunităţilor locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor