Ponta îl felicită pe Tadici pentru că Serbia a obţinut statul de ţară candidată la aderarea în UE

Preşedintele PSD, Victor Ponta. (psd.ro)
Epoch Times România
02.03.2012

Victor Ponta îl felicită pe Boris Tadici, preşedintele Serbiei, pentru obţinerea de către Serbia a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE.

Preşedintele PSD i-a transmis, în această dimineaţă, o scrisoare de felicitare preşedintelui Serbiei, domnul Boris Tadici, împreună cu un mesaj de susţinere pentru eforturile care vor trebui făcute în perioada următoare în vederea aderării Serbiei la Uniunea Europeană.

În mesajul său, Victor Ponta a salutat decizia UE, pe care o califică drept una care deschide calea spre prosperitate economică pentru Serbia, se arată într-un comunicat PSD.

Ponta a transmis această scrisoare de felicitare şi în numele relaţiei personale foarte bune pe care o are cu Boris Tadici ca lider al socialiştilor sârbi şi a oferit sprijinul şi experienţa PSD, inclusiv prin intermediul specialiştilor săi, pentru a ajuta la accelerarea proceselor de integrare europeană a ţării vecine. În final, Victor Ponta a dat asigurări cu privire la susţinerea pe care un viitor guvern USL îl va acorda Serbiei, în baza relaţiei de bună vecinatate şi prietenie dintre cele doua ţări.

Serbia va primi vineri statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, după ce România a dat undă verde în urma semnării protocolului privind respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului, scrie Süddeutsche Zeitung.

"Consiliul European a acordat statutul de candidată Serbiei", potrivit unui proiect de declaraţie finală a Consiliului European, citat de publicaţia germană. Documentul nu conţine însă o dată precisă pentru începerea negocierilor.

După ce săptămâna trecută a încheiat un acord de cooperare regională cu Kosovo - una dintre cerinţele UE pentru demararea negocierilor de aderare -, Belgradul a avut parte de emoţii, după ce România a decis, la Consiliul Afaceri Generale de marţi, să ridice obiecţii şi să ceară garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului.

Ambasadorii României şi Serbiei la UE au semnat joi, la Bruxelles, protocolul privind protecţia minorităţilor. Textul a fost văzut şi de preşedintele Traian Băsescu, înainte de debutul summit-ului. Protocolul ar putea fi anexat concluziilor summitului, ce vor fi date publicităţii vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor