Beijingul rupe tăcerea după câteva zile de exerciţii militare: Îşi reafirmă linia dură privind Taiwanul
Ministerul chinez al Apărării a rupt vineri tăcerea cu privire la zilele de activităţi militare din jurul Taiwanului, afirmând că are dreptul să organizeze exerciţii şi că armata "nu va fi absentă" dacă va fi necesar să lupte împotriva forţelor separatiste.
Luni, Ministerul Apărării din Taiwan a intrat în stare de alertă şi a activat un centru de răspuns în caz de urgenţă, după ce a raportat o intensificare a activităţii militare chineze, atât în apropiere, cât şi în Mările Chinei de Est şi de Sud, potrivit Reuters.
Armata chineză nu a anunţat nicio manevră. Beijingul consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept teritoriul său - o afirmaţie respinsă de Taipei, care susţine că numai poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.
Într-o declaraţie care răspundea la o întrebare privind recentele vizite ale preşedintelui taiwanez Lai Ching-te în Hawaii şi pe teritoriul american Guam şi dacă China a organizat sau nu exerciţii, Ministerul chinez al Apărării nu a oferit nici confirmare, nici dezminţire.
"Dacă să organizăm sau nu exerciţii şi când să le organizăm este o chestiune pe care trebuie să o decidem singuri, în funcţie de propriile noastre nevoi şi de situaţia luptei", a precizat ministerul.
"Indiferent dacă se organizează sau nu exerciţii, Armata Populară de Eliberare nu va fi absentă şi nu va fi slabă în lupta sa împotriva independenţei şi pentru reunificare".
Orice dependenţă de "forţele străine pentru a căuta independenţa" - formularea obişnuită pe care China o foloseşte pentru a avertiza Statele Unite să nu sprijine Taiwanul - va fi aspru pedepsită şi este "condamnată la eşec", a adăugat ministerul.
China a organizat două runde de exerciţii militare în jurul Taiwanului până acum în acest an, cel mai recent în octombrie, spunând că acestea au fost un avertisment împotriva "actelor separatiste" şi promiţând să ia măsuri suplimentare dacă este necesar.
Taiwanul susţine că ameninţarea chineză se extinde
Vineri, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că ameninţarea Chinei la adresa insulei a evoluat din 2022, când a început să organizeze actuala rundă de exerciţii militare, de la "descurajarea Taiwanului" la "afectarea primului lanţ insular", o zonă care se întinde din Japonia până în Taiwan, de-a lungul coastei chineze şi în Marea Chinei de Sud.
"Obiectivul pe termen lung al Chinei de a descuraja părţile regionale şi de a perturba ordinea internaţională bazată pe reguli nu va fi aprobat de comunitatea internaţională", se arată într-o declaraţie.
Statele Unite şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la tensiunile din Strâmtoarea Taiwan şi, o dată sau de două ori pe lună, trimit avioane militare sau nave de război în misiuni acolo.
Vineri seara, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că un avion american de recunoaştere şi patrulare P-8A Poseidon a zburat prin Strâmtoarea Taiwan în cursul dimineţii, primul astfel de zbor recunoscut public din 26 noiembrie.
Surse de securitate se aşteptau ca China să organizeze exerciţii care să coincidă cu călătoria lui Lai în SUA şi, de asemenea, să trimită un avertisment viitoarei administraţii Trump cu privire la liniile roşii ale Chinei.
Joi, ambasada de facto a SUA în Taiwan a declarat că activitatea militară chineză în regiune este în prezent ridicată, dar nu a considerat că aceasta este un răspuns la vizita lui Lai în SUA.
Mai târziu în aceeaşi zi, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că şi-a desfiinţat centrul de răspuns în caz de urgenţă, semnalând sfârşitul actualei runde de activităţi militare chineze.
Vineri dimineaţă, ministerul a declarat că numărul avioanelor militare chineze care operează în apropiere a scăzut brusc.
Paza de coastă a Taiwanului a declarat că nouă nave ale pazei de coastă chineze din largul coastei s-au îndreptat spre nord după ce au desfăşurat activităţi "nejustificate" în ultimele zile.